Francuska će poslati Ukrajini avione Mirage

Foto: EPA

Francuska će Ukrajini isporučiti obećane borbene zrakoplove Mirage u prvom tromjesečju 2025., rekao je  francuski ministar obrane Sébastien Lecornu. Lecornu je rekao da se avioni trenutno opremaju novom opremom, uključujući za izvođenje zračnih napada i elektroničku obrambenu opremu za suzbijanje ruskih signala za ometanje.

Dodao je da će se obuka ukrajinskih pilota i mehaničara u Francuskoj nastaviti. Lecornu nije precizirao broj aviona Mirage koje Francuska i druge zemlje planiraju poslati Ukrajini u sklopu zajedničke inicijative.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je početkom lipnja poslati zrakoplove u Ukrajinu, koja se od veljače 2022. brani od ruske invazije. Borbeni zrakoplovi Mirage 2000-5 prvenstveno su dizajnirani za obranu zračnog prostora i mogu se opremiti francusko-britanskim krstarećim projektilima, koji su već isporučeni Ukrajini.

Francuske zračne snage planiraju umiroviti borbene zrakoplove do 2030. godine i zamijeniti ih modernim zrakoplovima Rafaleima. Imaju 40 Miragea 2000-5 i taj je tip zrakoplova već izvezen u druge zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.