Francuska ima novu vladu

Foto: EPA

Šef kabineta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavio je danas da Francuska ima novu vladu čime bi se trebala okončati politička neizvjesnost nakon prijevremenih izbora koji nisu iznjedrili jasnog pobjednika.

Ministar vanjskih poslova u novoj vladi sastavljenoj uglavnom od centrističkih i konzervativnih stranaka, bit će Jean-Noel Barrot. Antoine Armand (33) imat će dužnost ministra financija, rekao je kasno u subotu Alexis Kohler.

Sebastien Lecornu ostat će ministar obrane, dodao je.

Analitičari: Upitno je hoće li nova vlada pokazati stabilnost i progurati reforme kroz parlament

Upitno je hoće li nova vlada pokazati stabilnost i hoće li uspjeti progurati reforme kroz parlament, kažu analitičari, a prvi i najteži izazov bit će usvajanje proračuna za 2025. godinu.

Vlada predvođena konzervativcem Michelom Barnierom, bivšim pregovaračem Europske unije za Brexit, suočit će se sa zahtjevnim zadatkom krpanja rupa u javnim financijama, što bi moglo značiti da će se morati odlučiti na politički vrlo nepopularno podizanje poreza.

Pred novim premijerom je zahtjevna misija

Macron je imenovao Barniera, 73-godišnjeg političkog veterana za premijera ranije ovaj mjesec, no dugački pregovori koje je vodio da bi sastavio svoj tim pokazuju da je pred njime zahtjevna misija.

Centrističke i konzervativne stranke našle su zajednički jezik, no ovisit će o drugima, posebice o Nacionalnom okupljanju (RN), stranci krajnje desnice Marine Le Pen, da ostanu na vlasti i da podijeljeni parlament usvoji zakone.

RN je pružio prešutnu potporu premijerskom mandatu Michela Barniera, no rezervirao je pravo povlačenja u bilo kojem trenutku ako nova vlada ne ispuni obećanja po pitanju imigracije, sigurnosti i drugih pitanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.