Francuska predložila formiranje nadnacionalnih snaga za čuvanje europskih granica

Foto: Hina

FRANCUSKA je formalno predložila osnivanje europskih snaga za čuvanje granica, rekli su jučer izvori iz EU.

Prijedlog je dvadesetsedmorici kolega iznio francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve tijekom razgovora u Luxembourgu, a detalji bi trebali biti dogovoreni na sastanku u Bruxellsu idućeg tjedna, rekao je izvor za AFP pod uvjetom anonimnosti.

Cazeneuve je predložio kratkoročnu "evoluciju prema sustavu europskih graničnih čuvara" kroz godišnje kvote kojima bi zemlje članice osigurale potrebno ljudstvo. Osoblje bi djelovalo unutar Frontexa, iako bi svaka nacija "zadržala kontrolu nad upravljanjem vanjskim granicama na svom teritoriju."   

Ministar je rekao da Frontex, Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije, trenutačno ima "ograničene" kapacitete. "Na duži rok, možemo predložiti ambiciozniji sustav čiji je cilj stvaranje (združenih) snaga za čuvanje europske granice," rekao je izvor citirajući Cazeneuvea. "Odluku o razmještanju snaga bi donijele europske vlasti u suradnji s državama članicama."  

Analitičari su za AFP ocijenili da će prijedlog naići na otpor zemalja čije su granice ujedno i vanjske granice EU jer on podrazumijeva predaju dijela suvereniteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.