Francuski odvjetnici tuže Sarkozyja zbog zločina protiv čovječnosti

DVA francuska odvjetnika planiraju danas podići tužbu protiv Nicolasa Sarkozyja zbog zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni u savezničkoj akciji u Libiji.

Libijski ministar pravosuđa Ibrahim Boukhzam rekao je novinarima u Tripoliju da su se Jacques Verges i Ronald Dumas ponudili za zastupanje obitelji žrtava bombardiranja NATO-a. "Dvojica odvjetnika će podići tužbu na francuskim sudovima u ime libijskih obitelji", kazao je Boukhzam. Odvjetnik Verges je izjavio da francusku državu vode razbojnici i ubojice.

"Brutalni napad na suverenost države"


"Razbit ćemo zid šutnje", kazao je Varges. Bivši socijalistički ministar Dumas je rekao da je NATO-va misija, u kojoj bi trebali štititi civile, rezultirala njihovim ubojstvima. Osudio je ono što je nazvao "brutalnim napadom na suverenost države" te je rekao da je spreman braniti libijskog vođu Moamera Gadafija, ako ga ikada dovedu pred Međunarodni kazneni sud.

Dumas i Verges su razgovarali s novinarima nakon dvodnevnog posjeta Libiji te su najavili podizanje tužbe čim se danas vrate u Francusku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.