Francuzi istražuju Sarkozyja zbog tajnog financiranja kampanje



FRANCUSKO državno odvjetništvo otvorilo je preliminarnu istragu oko navoda da je najbogatija žena u Francuskoj tajno financirala izbornu kampanju predsjednika Nicolasa Sarkozyja, objavljeno je danas.

Sarkozy negira da je tijekom predsjedničke kampanje 2007. godine tajno dobio 150.000 eura od nasljednice Liliane Bettencourt i tvrdi da se radi o podmetanju. Ipak, on i njegov premijer danas su imali problema s održavanjem mira u vladajućim redovima.

U skandal je prvo upleten ministar rada, a sada se mreža zatvara i oko predsjednika. Danas je ured državnog odvjetništva u pariškom predgrađu Nanterreu neslužbeno rekao kako je otvorio preliminarnu istragu oko navoda Bettencourtine bivše računovotkinje, Claire Thibout.

Opasne optužbe

Thibout je ustvrdila da je Bettencourt preko suradnika dala 150.000 eura u gotovini Sarkozyjevoj stranci UMP, odnosno njenom tajniku i sada ministru rada Ericu Woerthu. Dva mjeseca nakon navodne tajne donacije, Sarkozy je izabran za predsjednika.

Woerthova supruga je donedavno radila kao financijska savjetnica Bettencourtovoj, a sam Woerth je ministar rada zadužen za nepopularnu reformu mirovinskog sustava, koja pomiče dobnu granicu mirovine sa 60 na 62 godine.

Oporba je tražila da Woerth da ostavku usred skandala, ali Sarkozy ga je branio. Danas je predsjednik tijekom sastanka vlade rekao ministrima da zadrže borbeni duh i koncentriraju se na posao. Premijer Francois Fillon rekao je da ne treba postati talac glasina.

Woerth negira

Woerth, koji je već osam godina tajnik UMP-a, negirao je optužbe, rekavši kako je "zgrožen" i kako "nikad nije primio niti jedan euro koji nije bio legalan".

Bettencourt je najbogatija žena u francuskoj i 17. najbogatija osoba na svijetu po ljestvici Forbesa.

Skandali oko financiranja kampanja uobičajeni su u Francuskoj. Bivši predsjednik Jacques Chirac mora izaći na sud zbog optužbi da je usmjeravao novac iz Pariza, gdje je bio gradonačelnik, kako bi financirao svoju predsjedničku kampanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.