Fritzl na slobodi već za šest i pol godina?!

U AUSTRIJSKOM Sankt Pöltenu danas uz jake mjere osiguranja započinje suđenje monstrumu Josefu Fritzlu. Nadlijetanje sudnice je zabranjeno, a novinari su dobili zabranu objavljivanja dijela iskaza Fritzlove kćeri Elisabeth, zbog potresnih i brutalnih detalja koje je ispričala o svom 24-godišnjem zatočeništvu. Presuda Fritzlu bi trebala biti izrečena u petak, 20. ožujka. Optužnicom se Fritzla tereti za ubojstvo djeteta, silovanje, incest, držanje u zatočeništvu i ropstvo. Očekuje se kako će biti proglašen krivim po svim točkama optužnice i osuđen na doživotni zatvor.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Preostalo troje djece Fritzl je uzeo u svoju "zakonitu" obitelj, a svojoj supruzi je rekao da je novorođenčad njihova odbjegla kći ostavila ispred kućnih vrata uz poruku neka se oni brinu o djeci.

"Mogao bi na slobodu i ranije nego što se svi nadaju"

Fritzlov odvjetnik Rudolph Mayer je naveo kako Fritzl ipak neće priznati krivnju po svim točkama optužnice, već će samo priznati silovanje i incest. Ubojstvo, zlostavljanje te držanje u zatočeništvo u ropstvu će poreći. Unatoč tome i Fritzl i Mayer očekuju kako će monstrumu biti dosuđena doživotna zatvorska kazna, ali jedan od vodećih austrijskih odvjetnika, dr. Raoul Wagner, upozorava: "Mogao bi na slobodu i ranije nego što se svi nadaju".

Wagner naime navodi kako bi Fritzl na slobodi mogao biti već za šest i pol godina ne uspije li tužiteljstvo dokazati točku optužnice kojom se Fritzla tereti za ubojstvo i zanemarivanje tek rođenog djeteta. "Ubojstvo je nemoguće dokazati budući da je tijelo navodno spaljeno i da je pepeo razasut po vrtu. Tijela nema i postoji jedino Elisabethin detaljni opis. Na osnovu optužbi za silovanje i incest može dobiti sedam i pol godina zatvora, što znači da će uz dobro vladanje i kad mu se uračuna vrijeme koje je proveo u pritvoru, na slobodi biti za šest i pol godina", naveo je Wagner.

Vrtoglava novčana odšeta

Očekuje se kako će osim zatvorske kazne sud Fritzlu odrediti i plaćanje milijunske novčane odštete njegovoj kćeri. No, zbog problema s nekretninama koje posjeduje i duga od 3,5 milijuna eura, čini se kako će odštetu svojim žrtvama moći isplatiti jedino prodajom svoje priče i dozvole za pristup "kući strave" medijima.

Walter Anzboeck, Fritzlov odvjetnik zadužen za njegovo poslovanje s nekretninama, austrijskim medijima se pohvalio kako su ga kontaktirali ljudi koji su za Fritzlovu obiteljsku kuću u Amstettenu, jednu od sedam nekretnina koje posjeduje, spremni platiti daleko više od tržišne cijene i to zato što je uz kuću vezana "specifična priča". Prodaja ostalih Fritzlovih nekretnina Anzboecku baš i ne ide od ruke zbog gospodarske krize.

I.M.
Foto: Krone.at

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.