Gana uz postere i zastave dočekuje američkog predsjednika Obamu

UOČI današnjega dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u Ganu velike su nade usmjerene na njegovu pomoć toj afričkoj zemlji. Prema onome što prenosi tisak, Gana se nada da će Obamin prvi posjet jednoj od afričkih država južno od Sahare utjecati na povećanje američke pomoći toj zemlji, ali i pojačati ulaganja u regiju. Izbor upravo Gane za svoj dolazak mnogi objašnjavaju kao Obaminu čestitku demokratskim promjenama koje ganska vlada provodi nakon prošlogodišnjih izbora.

"Dobrodošao kući"

Povodom Amerikančeva dolaska i na ulicama glavnoga ganskoga grada Accre sve je ukrašeno s njegovim likom i znakovima dobrodošlice. Zračna luka je okićena nacionalnim zastavama i jumbo-plakatima s fotografijama dvojice predsjednika i dobrodošlicom na afričkom jeziku "Akwaaba" što znači "Dobrodošao kući", aludirajući na Obamine korijene. Ulični trgovci trljaju dlanove jer je prodaja materijala s Obaminim likom razbuktala njihovu zamrlu trgovinu.
Umjetnici svih vrsta izrađuju suvenire s Obaminim likom. Oni s dugoročnijim planovima se nadaju da će Obamin posjet Gani utjecati na razvoj školskoga i obrazovnoga sustava.

Ganu može spasiti samo njen narod, a ne Obama

Istovremeno, ono što žalosti stanovnike Gane jest to što američki predsjednik u njihovoj zemlji ostaje kraće od 24 sata, što je dvostruko kraće od dolazaka prethodnih američkih predsjednika
(George W. Bush i B. Clinton). Osim toga, nakon napada 9/11 osiguranje američkih predsjednika je toliko pojačano da je velika mogućnost da oni koji dođu u Accru radi Obame, njega neće ni vidjeti.

Skeptični prema Obaminom dolasku naglašavaju da neće doći do velikih promjena, te da i eventualni financijski imputi koje Obama potakne neće bit u potpunosti iskorišteni za razvoj ganskoga gospodarstva.Najrealniji je, vjerojatno, jedan od trgovaca u Accri koje je rekao da Obama zasigurno neće izbaviti Ganu iz nedaća, već da to mora učiniti ganski narod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.