Glasgow je europska prijestolnica droge. "Treba mi 1000 funti mjesečno za heroin"

Foto: EPA

Hladno je jutro u istočnom Glasgowu i jedino o čemu Chris razmišlja je koliko brzo može doći do droge. Korača niz ulicu mašući iglom u zraku, dok automobili i kombiji prolaze stambenim naseljem. Šprica je napunjena smeđom tekućinom. "20 mililitara heroina za 10 funti", viče dok se hvali kako mu je trebalo manje od deset minuta da ga nabavi, piše Sky News

41-godišnji bivši slikar i dekorater priča kako su njegova gotovo dva desetljeća obilježena kriminalom i drogom započela nakon što mu je majka ubijena 2007. godine. Izgleda rastreseno. "Samo ovo trebam unijeti u sebe", govori, podižući heroin.

Odlazi do improvizirane jazbine u uglu parkirališta supermarketa. Skriven duboko u grmlju, uzima pribor za drogiranje. Uopće ne trepće. Sjedi na smrskanom kanistru prekrivenom prljavštinom i blatom, a napunjenu špricu steže među zubima dok skida hlače. 

Lani gotovo 1200 ljudi u Škotskoj umrlo zbog zlouporabe droga

"Stvarno je odvratno morati to činiti", priznaje. Pregledava kožu na potkoljenici i preponama, očajnički tražeći mjesto za ubrizgavanje. Vlada tišina dok si ubrizgava tekućinu. Samo nekoliko koraka dalje otvara se nova državna ustanova koja će ovisnicima omogućiti da donesu svoje ilegalne narkotike i tamo ih konzumiraju pod liječničkim nadzorom, bez straha od policijskog uhićenja.  

Soba za sigurniju konzumaciju droga, koja će biti prva takve vrste u Velikoj Britaniji, način je na koji se vlasti pokušavaju uhvatiti u koštac sa smrtnim slučajevima od droga i očistiti ulice. 

Škotska ima najveću stopu smrtnosti od droga u Europi. Prošle su godine 1172 osobe umrle zbog zlouporabe droga, prema podacima Nacionalnih evidencija Škotske. To je 121 ili 12 posto više u odnosu na 2022. Opioidi, poput heroina, uključeni su u čak 80 posto smrti. 

Glasgow je u središtu epidemije. Dužnosnici vjeruju da bi projekt mogao namamiti ljude poput Chrisa iz zabačene uličice u dezinficirano kliničko okruženje. Chris elokventno i strastveno, a ponekad i otvoreno, govori o svom životu na ulici.  Nedavno mu je zapaljen šator u kojem je živio. 

"Umiranje se čini kao bolji život"

Nije svetac i ne pretvara se da jest. Mjesečno mu za heroin treba 1000 funti. Tvrdi da do novca dolazi pljačkajući po trgovinama. Skeptičan je oko vladinog plana. "Mislim da ne postoji ta razina povjerenja", naglašava. 

Sobe za sigurniju konzumaciju droga redovita su pojava u drugim velikim europskim gradovima. Međutim, ideja je kontroverzna i nije jeftina. 2.3 milijuna funti moralo bi se potrošiti za takve sobe u nekoliko škotskih gradova. Ključno je pitanje hoće li novi plan smanjiti broj smrtnih slučajeva ili ne. 

Oni koji su protiv plana strahuju da se neće dovoljno govoriti o opasnosti od droga. Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno je priopćilo da "ne postoji siguran način uzimanja ilegalnih droga". Drugi su zabrinuti da će navede sobe postati "magnet za kriminal" s dilerima droge koji žele iskoristiti ranjive ljude.

Plan će se realizirati prekasno za neke ljude koji su sad na ulici. Sky Newsov novinar je upitao Chrisa razmišlja li, kad konzumira drogu, da bi mu to mogao biti posljednji put. On odgovara: "Da budem iskren, prijatelju, to bi bio blagoslov. Kakav je moj život sada, umiranje se čini kao bolji život."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.