Globalna uzbuna zbog lažnog lijeka za mršavljenje i dijabetes

Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je globalno upozorenje o lažnom Ozempicu - lijeku za dijabetes tipa 2, koji je postao popularan kao metoda mršavljenja. WHO je priopćio da bi lažni lijekovi mogli predstavljati opasnost za zdravlje. Organizacija je savjetovala ljudima da lijek nabavljaju samo preko liječnika, a ne opskurnih stranica na internetu ili putem društvenih mreža. Inače, aktivni sastojak Ozempica, semaglutid, pomaže osobama s dijabetesom tipa 2 kontrolirati razinu šećera u krvi.

Međutim, injekcija također signalizira mozgu sitost. Dakle, lijek pomaže ljudima izgubiti težinu smanjujući želju za jelom. Činjenica da ljudi koji nemaju dijabetes koriste Ozempic kao lijek za mršavljenje, dovela je do nestašica i otvorila tržište za krivotvorene lijekove. WHO je priopćio da je sve veća pojava krivotvorenog Ozempica, a vlasti u Velikoj Britaniji, SAD-u i Brazilu zaplijenile su lažne serije. 

Rizik za zdravlje

"Savjetujemo zdravstvenim radnicima, regulatornim tijelima i javnosti da budu svjesni ovih krivotvorenih serija lijekova", rekla je dr. Yukiko Nakatani, pomoćnica glavnog direktora WHO-a za osnovne lijekove i zdravstvene proizvode.

WHO je upozorio da neke lažne injekcije možda uopće ne sadrže semaglutid ili da mogu sadržavati druge lijekove, poput inzulina, što dovodi do "nepredvidivih" učinaka. "Ovi krivotvoreni proizvodi mogu imati štetne učinke na zdravlje ljudi", poručili su iz WHO-a.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.