GONG poziva stranke da poštuju pravila izbora, upozorili što promatrači ne smiju raditi

Foto: FAH

GONG je uoči izbora poslao javni apel strankama i ostalim akterima izbornog procesa da poštuju pravila poštenih izbora.

Podsjećaju da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih poziva da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče kako će glasati.

Prilikom glasanja birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica i nemaju  prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan.

Što promatrači ne smiju

"Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica", stoji u priopćenju GONG-a.

Birački odbori moraju se tvrde, strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba.

Istovremeno, GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine ne nadgleda birališta

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti.

"Promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata, ne smije ometati rad izbornog tijela. Promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva za vrijeme održavanja sjednica, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe na rad izbornog tijela te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao. Promatrači se moraju educirati o svojim pravima i obavezama.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

GONG će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila", stoji u priopćenju GONG-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.