Gong: Riječki model Vijeća građana postigao je rezultate

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Udruga Gong ocijenila je u svojoj analizi da je riječki projekt Vijeća građana, kao novog modela uključivanja građana u donošenje odluka na lokalnoj razini, postigao vrijedne rezultate, izvijestio je Grad Rijeka. 

Gong ohrabruje druge gradove i općine u Hrvatskoj da primijene taj model u svojim zajednicama, istaknuto je.

Novi pristupi uključivanja građana iznimno su važni za lokalnu demokraciju koja se suočava sa smanjenim interesom građana za izbore i sudjelovanje, niskim povjerenjem u institucije i politike koje nisu uvijek usmjerene na potrebe i interese građana.

U sklopu prvog Vijeća građana Rijeke, provedenog krajem prošle i početkom ove godine, 33 nasumično izabranih građana i građanki Rijeke tijekom šest susreta, uz podršku stručnih suradnika, učili su, konzultirali se i raspravljali o lokalnim temama i problemima.

Nakon toga su izradili 90 preporuka za razvoj mjesne samouprave i aktivnog građanstva koje su predali gradonačelniku Marku Filipoviću. On je nakon tri mjeseca konzultacija s gradskim stručnim službama izvijestio da će primijeniti 48 preporuka.

Autor Gongove analize "Vijeća građana u praksi: Riječki primjer uključivanja građana u procese političkog odlučivanja" Ivan Cerovac sa Sveučilišta u Rijeci istaknuo je kako taj oblik demokratske inovacije, za razliku od tradicionalnih i masovnih oblika građanske participacije, omogućuju dublje razumijevanje složenih tema te detaljnije uključivanje različitih perspektiva.

Model Vijeća građana, smatra Cerovac, treba nastaviti koristiti i u drugim sredinama jer je vrijedan alat koji doprinosi transparentnosti, građanskom povjerenju i političkoj legitimnosti odluka.

Vijeća građana nisu zamišljena kao alternativa postojećim tradicionalnim demokratskim institucijama na lokalnoj razini, nego kao savjetodavna tijela kojima se nastoji ojačati lokalna demokracija, povećati povjerenje građana i unaprijediti kvalitetu političkog odlučivanja. Primjeri uspješne organizacije Vijeća građana postoje u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Irskoj, ali i na razini EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.