GONG traži da se istraži poslovanje HSLS-a, HSU-a i SDSS-a

UDRUGA Gong traži pokretanje istrage vezane uz poslovanje političkih stranaka čija financijska izvješća za prošlu godinu nisu prošla kontrolu državnih revizora. Prema ocjeni Državnog zavoda za reviziju u 2009. godini, osam stranaka je dobilo bezuvjetno mišljenje, dok su tri - HSLS, HSU, SDSS - dobile uvjetno mišljenje.

Stanje je, ističu u Gongu, ipak nešto bolje od pretprošle godine kada je pet stranaka - HNS, HSLS, HSU, HDSSB, SDSS - dobilo uvjetno mišljenje. Međutim, upozoravaju, "zabrinjava da institucije pravne države do sada nisu pokrenule nikakve postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata za nezakonito poslovanje".

"Očekujemo da institucije odrade svoj posao"

"Kad se slične nepravilnosti uoče kod drugih neprofitnih organizacija ili trgovačkih društava, obrta i samih građana, institucije pravne države reagiraju i obavljaju svoj posao", dodaju iz Gonga te podsjećaju kako su Državni ured za reviziju i Ministarstvo financija obavezni podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka ukoliko se utvrde nepravilnosti u poslovanju i financijskim izvješćima.

"S obzirom na to da nadležne institucije, koliko je poznato javnosti, prošle godine nisu slijedile Zakon, očekujemo i tražimo da ove godine ozbiljnije odrade svoj posao i osiguraju jednakost svih građana pred zakonom", ističu te podsjećaju kako je Sabor donio Strategiju suzbijanja korupcije kojom se obvezao da će poboljšati zakone koji reguliraju financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja i njima osnažiti intrumente za borbu protiv političke korupcije".

Očekuju, kažu, i da će u skorije vrijeme biti usvojena rješenja kojima će biti poboljšan postojeći Zakon o financiranju političkih stranaka, kao i reguliranje financiranja izbornih kampanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.