Gordan Maras, SDP-ova karikatura Bonda s blenderom

Foto: Facebook

GORDAN MARAS, zastupnik u saboru i predsjednik zagrebačke organizacije Socijaldemokratske partije, nije najsretniji što je dobio tek sedmo mjesto na listi kandidata za Europski parlament. Ne osvoji li ozbiljnu gomilu preferencijalnih glasova, neće vidjeti Bruxelles. I zbog toga nije sretan.

Blender kao nagrada za doprinos političkom programu

Misleći da je duhovit, odlučio se u osobnoj kampanji poistovjetiti s Jamesom Bondom pa se naziva kandidatom 007, fotografira se u bondovskim pozama s oštro ispruženim prstićima koji bi trebali predstavljati Walther PPK, a do izbora pije samo martini "shaken, not stirred". Iz uloge Jamesa Bonda iskočio je samo za raspisivanje nagradne igre za najbolji ili najkreativniji doprinos njegovom političkom programu. Nagrada najboljem bit će blender, a ne recimo shaker za koktele u kojem bi sretni dobitnik mogao smućkati votku, vermut i led pa u čašu metnuti na čačkalicu nataknutu maslinu i nazdraviti Marasovoj političkoj karijeri. 
Na hrvatskoj sceni teško je pronaći političara koji bi koliko-toliko odgovarao Bondu, ali Maras spada u kategoriju onih koji mogu biti samo karikatura. Nizak, zdepast, ćelav, s laganim šprahfelerom, ali silnom ambicijom i energijom koju je voljan uložiti da ambiciju ostvari.

Korisno prijateljstvo s Ivanom Račanom

Gordan Maras rođen je 1974. u Zagrebu, gdje je i diplomirao ekonomiju 1999. godine. Kao student učlanio se u Forum mladih SDP-a te je dosta brzo napredovao i postao prvo potpredsjednik, a potom i predsjednik partijske omladine. Iz tog vremena datira i njegovo prijateljstvo s Ivanom Račanom koje mu je kasnije jako koristilo u političkom i poslovnom napredovanju. Navodno su se zbližili igrajući preferans i otad Maras u Ivanu Račanu ima stalnog zaštitnika voljnog da mu pruži poguranac u pravom smjeru, a jedno vrijeme je i radio u Račanovoj tvrtki Maksima komunikacije.

Kao direktor Bjelolasice slagao predjela i posluživao goste

Ivan Račan je prema općem mišljenju bio ključan da Maras dobije posao u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica. Ondje kao financijski direktor nije napravio baš ništa, ali taj angažman rado opisuje kao svoje poduzetničko iskustvo. Prema vlastitim riječima, za vrijeme zaposlenja u Bjelolasici nešto je i radio – slagao predjela i posluživao goste na novogodišnjoj večeri.

Nakon što je SDP 2003. godine izgubio izbore za Marasa više nije bilo mjesta u državnoj tvrtki pa su gosti ostali zakinuti za njegovo prezentacijsko i konobarsko umijeće. Provjerenom i pouzdanom kadru valjalo je naći novi posao pa je Maras zaposlen na mjestu poslovnog direktora SDP-a. Riječ je o iznimno važnoj poziciji u svakoj ozbiljnoj stranci. Potrebna je ogromna količina novca za predizborne kampanje, i ne samo za njih nego i za međuizborne aktivnosti stranke. Pogotovo je to mjesto važno u strankama koje su u opoziciji jer im je daleko teže privući ozbiljnije donacije. 

Afera s računovodstvom SDP-a

Maras je poslovni direktor SDP-a bio punih šest godina i iz tog vremena vuče se afera s računovodstvom stranke. Naime, Maras je istovremeno isplaćivao plaću šefici računovodstva SDP-a te obilnu naknadu njenoj privatnoj tvrtki – za isti posao. Navodno je riječ o oko četiri milijuna kuna. Sve to mu nije smetalo da 2007. godine na izborima osvoji saborski mandat u 1. izbornoj jedinici, završi EMBA na poslovnoj školi Cotrugli i podigne milijun kuna kredita za stan koji je otplatio u samo osam godina. 
Na izborima 2011. godine SDP je pobijedio. U mjesecima prije izbora Zoran Milanović uporno je odbijao predstaviti osobe na koje računa na ministarskim pozicijama. Samo dva mjeseca prije izbora Milanović se prvi put sukobio sa Slavkom Linićem kada je ovaj u Globusu iznio ideju da bi Milanović trebao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke kada postane premijer. Liniću se zaljuljala buduća fotelja ministra financija, a Milanović je u jednom razgovoru ustvrdio da umjesto Linića ministar financija može biti i Maras iako u to vrijeme na njega nije uopće računao u vladi. I ne samo da nije računao na njega nego se s njim često sprdao.

Slučajno postao ministar

Marasu se ministarski položaj jednostavno dogodio zbog odnosa u koaliciji, posebice s Radimirom Čačićem i njegovim HNS-om. Mirela Holy trebala je biti ministrica zaštite okoliša i energetike, no Čačić je inzistirao da energetika bude u njegovom resoru. Zbog toga je izmišljeno Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje uopće nije trebalo postojati u Milanovićevoj vladi, a Maras je bio sretni dobitnik.

Kao ministar se nije iskazao. U njegovo vrijeme zatvoreno je oko 20 tisuća obrta, a obećanje o 50 tisuća novih radnih mjesta nije ispunio. Jedine pozitivne ideje su mu bile ukidanje obaveznih članarina za Hrvatsko gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru. Te ideje nije proveo u djelo. Umjesto vlastitim poslom, Maras se bavio filmskom produkcijom, odnosno lobiranjem da producenti dođu snimati filmove i serije u Hrvatsku. Taj posao je prije njega, kao ministar kulture, već pripremio HDZ-ov Jasen Mesić pa Marasov odlazak u Ameriku nije imao baš nikakvog smisla osim želje da se potroši skoro 100 tisuća kuna. 

Iz drugog pokušaja postao šef zagrebačkog SDP-a

Maras je kao ministar našao vremena i da se bavi zagrebačkim SDP-om. Nakon što je Milan Bandić izbačen iz stranke jer se kandidirao za predsjednika protiv Ive Josipovića, Maras je postao potpredsjednik organizacije kao desna ruka Davoru Bernardiću. Na unutarstranačkim izborima 2013. Maras se kandidirao protiv Bernardića, ali je završio na trećem mjestu iza Bernardića, koji je pobijedio u prvom krugu, i Miranda Mrsića. Ambiciju da postane šef zagrebačke organizacije ostvario je tek kada je Bernardić postao predsjednik cijele stranke. Pobijedio je tada Bernardićevog favorita Denisa Hrestaka. Nekadašnji bliski suradnici koji su zajednički radili na sustavnoj devastaciji nekada moćne SDP-ove lokalne organizacije, tako su se našli na suprotstavljenim stranama.

Neumoran u okršajima s HDZ-om

Na izborima 2016. Gordan Maras bio je prvi kandidat na listi SDP-a u 2. izbornoj jedinici. Osvojio je nešto više od 13 tisuća preferencijalnih glasova, a pretekla ga je tadašnja HNS-ova, a danas GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, koja je osvojila čak tri tisuće glasova više. U opozicijskim klupama Maras je neumoran. Jedan je od najaktivnijih zastupnika i neprestano se sukobljava s vladajućima, a posebno na živce ide Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću.

Za razliku od drugih Bernardićevih suparnika, Maras nikada nije bio sklon javnim napadima na stranačkog šefa. Blago ga je kritizirao kada je Bernardić poslao čestitku za vjenčanje notornom Velimiru Bujancu, a nešto oštrije kada je mjesto na listi za euroizbore dao Mireli Holy. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.