Gotov projekt vodoopskrbe i odvodnje u Gorskom kotaru vrijedan 30.8 milijuna eura

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Završetak projekta poboljšanja vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Gorskom kotaru, za što je Švicarska darovala 21.5 milijuna švicarskih franaka u sklopu prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, obilježen je danas u Delnicama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su svi radovi obavljeni te je sustav u upotrebi, a da će tijekom 2025. uređaji biti u probnom radu.

"Na području Delnica, Fužina i Brod Moravica ovim projektom je postavljeno novih 60 kilometara cjevovoda vodoopskrbe, 26 kilometara kolektora za odvodnju, odnosno kanalizaciju, uređena su dva pročistača otpadnih voda, 30-ak crpnih stanica i ostalih elemenata infrastrukture. Tako je na sustave vodoopskrbe i odvodnje priključeno oko 2000 korisnika", rekao je Đuroković.

Projekt vrijedan 30.8 milijuna eura

Ukupna vrijednost ovog projekta u Gorskom kotaru je 30.8 milijuna eura. U početku je utvrđeno da se švicarskom donacijom sufinancira projekt s 85 posto, ali je zbog poskupljenja radova i materijala taj udjel bio 62 posto. Hrvatske vode su sudjelovale s 28, a lokalna samouprava s 10 posto. 

Veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj Urs Hammer izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje za što je Švicarska donirala 42.7 milijuna švicarskih franaka, namijenjenih za 11 projekata, od kojih je jedan ovaj u Gorskom kotaru. Ovaj program je potvrda odlične suradnje dviju zemalja i pokazuje vrijednost dobrih međunarodnih odnosa, rekao je. 

"Švicarska je ponosna da može pomoći na ovaj način. Već se priprema drugi švicarski doprinos Hrvatskoj, odmah nakon završetka prvog. Tako ćemo moći iskoristiti pozitivna iskustva i primijeniti ih u ostvarenju drugog programa suradnje", rekao je Hammer.

Još projekata suradnje

Državna tajnica iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Kristina Bilić navela je da su projekti iz prvog programa suradnje bili usmjereni, osim na poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje, na povećanje javne i socijalne sigurnosti, promicanje ekonomskog razvoja, zaštitu okoliša, razvoj znanosti, obrazovanja i civilnog društva.

Neki od tih projekata su razminiranje u Sisačko-moslavačkoj županiji i društvena integracija žrtava mina, znanstvena suradnja dviju zemalja, poticanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika i njihove suradnje s tržištima u EU, poticanje izvrsnosti visokog obrazovanja i jačanja kapaciteta nevladinih organizacija, rekla je.

Delnička gradonačelnica: Povećat će se kvaliteta života mještana Gorskog kotara i budućim generacijama

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić ustvrdila je da će se poboljšanjem vodoopskrbe i odvodnje u Gorskom kotaru povećati kvaliteta života mještana, ne samo sad nego i generacijama u budućnosti. Bez švicarske pomoći mi sami to ne bismo mogli provesti ni za stotinu godina, istaknula je.

Sudionici skupa su obišli sajam projekata iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u središtu Delnica te nekoliko lokacija na kojima su obavljani radovi u sklopu projekta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.