Gotovo 100.000 izviđača u SAD-u traži odštetu zbog seksualnog zlostavljanja

Foto: EPA

GOTOVO 100.000 navodnih žrtava seksualnog zlostavljanja zatražilo je odštetu od Američke organizacije izviđača (BSA).

Odvjetnik tužitelja kazao je kako se radi o najvećem slučaju seksualnog zlostavljanja ikad u SAD-u.

BSA se ispričao žrtvama

Zahtjevi za odštetom podneseni su prije roka, u ponedjeljak navečer, a interni spisi koji su objavljeni još 2012. ukazuju na više desetljeća zlostavljanja, piše BBC.

Organizacija BSA, koja je ranije ove godine podnijela zahtjev za bankrotom, ispričala se žrtvama, rekavši da je "zgrožena time što se događalo".

BSA još uvijek ima značajan broj članova - više od dva milijuna mladih sudionika u dobi od pet do 21 godine, ali radi se o upola manjem broju nego što je to bilo 1970-ih. U veljači je podnio zahtjev za bankrotom kako bi, kako je naveo, mogao platiti odštetu žrtvama.

"To je daleko najveći skandal seksualnog zlostavljanja u SAD-u"

"To je daleko najveći skandal seksualnog zlostavljanja u SAD-u", rekao je jučer odvjetnik Paul Moses novinskoj agenciji AFP.

Novine Los Angeles Times su 2012. pronašle oko 5000 slučajeva u kojima se detaljno navode optužbe protiv zapovjednika u izviđačima koji su "proglašeni nepodobnima". Većina incidenata nije prijavljena policiji, a BSA je imao zadatak da iz organizacije ukloni optužene.

BSA je nedavno priopćio kako je "inspiriran hrabrošću" onih koji su se javili.

"Namjerno smo razvili pristupačan postupak kako bismo doprli do žrtava i pomogli im da pokrenu zahtjev za odštetom. Odgovori koje smo dobili od žrtava bili su mučni", dodala je skupina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.