Grabar-Kitarović će tražiti 126 biračkih mjesta u BiH

PRILIKOM gostovanja u sinoćnjoj emisiji "Otvoreno" na HRT-u, posvećenoj sudjelovanju dijaspore na predstojećim parlamentarnim izborima, ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila kako će od vlasti BiH tražiti otvaranje 126 biračkih mjesta, odnosno gotovo četiri puta više nego 2003. godine.

U emisiji je sudjelovao i predsjednik SDP Zoran Milanović, koji je oštro napao MVPEI i hrvatsku diplomaciju zbog toga što, po njegovom mišljenju, služi kao servis za političku agitaciju vladajuće stranke, pri čemu je spomenuo sudjelovanje HDZ-ovih dužnosnika na savjetovanjima vezanim u izbore u organizaciji hrvatskih diplomatskih predstavništva.

Predsjednik SDP-a je također ponovio svoj načelni stav kako se protivi tome da dijaspora, tj. Hrvati Bosne i Hercegovine - a koje, po njegovim riječima, predstavljaju "zastupnici s zagrebačkim naglaskom" - sudjeluju na izborima, odnosno odlučuju o sudbini Hrvatske. S druge je strane iznio ideju da bi se eventualno zastupanje hrvatskih građana van Hrvatske moglo urediti kroz maksimalno dva predstavnika u Saboru - jednog za Hrvate u BiH, a drugog za Hrvate u prekomorskim, odnosno svim ostalim zemljama.

Milanović je također uvjeren da će se na predstojećim izborima u BiH, slično kao i prije dvije godine, događati cijeli niz nepravilnosti i mrtvačkih glasova, te da toliko veliki broj biračkih mjesta "nitko ne može kontrolirati".

Josip Friščić je u ime HSS decidirano izjavio kako njegova stranka neće izaći na izbore. Također je rekao kako će on i njegova stranka izbornim pobjednikom smatrati samo onu stranku koja uspije ostvariti relativnu većinu preko zastupnika izabranih u Hrvatskoj. Friščić smatra kako će iste kriterije imati i predsjednik Mesić kada se bude odlučivalo o mandataru za sastav nove vlade. Čelnik HSS-a se založio i za izmjenu izbornog zakonodavstva, ukazavši na apsurdnost postojećih izbornih jedinica.

Anto Đapić, pak, tvrdi kako će HSP ići na izbore u 11. izbornoj jedinici. Međutim, on drži kako tamo izabrani kandidati neće imati odlučujuću ulogu, odnosno kako će se sve riješiti u Hrvatskoj.

I Grabar-Kitarović i Milanović su odbili bilo kakve špekulacije o eventualnoj velikoj koaliciji njihove dvije stranke. Grabar-Kitarović tvrdi da će HDZ sigurno pobijediti, pa mu to neće biti potrebno. Milanović tvrdi da je nemoguće da SDP uđe u koaliciju sa strankom čija je vlada bila "korumpirana i nesposobna".

Tijekom emisije su objavljeni i neki od rezultata nedavne "Pulsove" predizborne ankete, ovaj put vezani uz pitanje biračkog prava dijaspore. Prema njima dvije trećine hrvatskih građana smatra da se to pravo treba oduzeti. Posebno je zanimljivo i da su prema istoj anketi i glasači HDZ-a podijeljeni po tom pitanju.

R.R.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.