Grad ne da smještaj za obitelji djece koja se u Rijeci liječe od raka. Zašto?

Foto: Luka Šangulin/Index

UNATOČ dugogodišnjim molbama, Grad Rijeka nije dao prazan stan u kojem bi se mogle smjestiti obitelji čija se djeca liječe od raka u Dječjoj bolnici Kantrida, a nisu iz Rijeke. Dr. Jelena Roganović, pročelnica odjela za hematologiju i onkologiju ove bolnice, Indexu je rekla kako godinama moli gradske vlasti, kao i KBC Rijeka, da napokon reagiraju na njene dugogodišnje zamolbe da se roditeljima djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u Rijeci omogući jedan smještaj u blizini Dječje bolnice Kantrida kako bi obitelji mogle biti zajedno kad dijete pauzira od kemoterapije.

"Paradoks svega je da mi možemo skupiti pet milijuna dolara za terapiju jednog djeteta u par dana, a da godinama već ne možemo dati jedan prazan stan u krugu bolnice za brojne obitelji čija djeca se liječe u Rijeci, a oni putuju iz ostalih gradova i mjesta u zemlji. I KBC Rijeka i gradski oci imaju puno mojih zamolbi, nadam se da će ih možda ovaj put pročitati i omogućiti obiteljima da budu zajedno kad im djeca ne primaju terapiju", rekla nam je dr. Roganović.

Na pitanje jesu li na te zamolbe ikad odgovorili bilo pisanim, bilo usmenim putem - rekla je da nisu.

KBC Rijeka kaže da su Gradu uputili zamolbu, a Grad tvrdi suprotno

"Dosad nikad nisam dobila odgovor. Nadam se da će se nešto poduzeti po tom pitanju. U ostalim gradovima, poput Zagreba, Splita, postoje smještaji za obitelji, a kod nas nema nijednog", rekla je na kraju dr. Roganović.

Pitali smo KBC Rijeka jesu li proslijedili njene zamolbe gradskim vlastima, na što su nam odgovorili potvrdno, dok iz Grada Rijeke tvrde suprotno te se pravdaju time da oni nisu osnivač bolnice.

"Grad Rijeka je upoznat s navedenom zamolbom, međutim do danas nismo dobili pozitivan odgovor. Zbog važnosti problema za pomoć smo se obratili i Ministarstvu državne imovine RH te smo u očekivanju prijedloga rješenja s njihove strane", odgovorili su nam iz KBC-a Rijeka.

S druge strane, Grad Rijeka tvrdi kako nisu dobili zahtjev od KBC-a Rijeka da im Grad osigura stan za smještaj obitelji koje nisu iz Rijeke, a dijete im se liječi u Dječjoj bolnici Kantrida. Navode kako oni nisu osnivač KBC-a Rijeka ni Dječje bolnice Kantrida, već je to, ističu, Republika Hrvatska.

Grad Rijeka: U konačnici mi nemamo stanove, pa tako ni prazne stanove u okolici bolnice

"Unatoč tome, uvijek se odazivao i odaziva se zamolbama bolnice za pomoći raznih oblika pa je tako posljednjih 10-ak godina u KBC Rijeka uloženo oko 10 milijuna kuna proračunskog novca Grada Rijeke, iako Grad Rijeka, ponavljamo, nije osnivač bolnice. U sklopu tog iznosa je i iznos od 250.000,00 kuna za sufinanciranje uređenja prostora i nabave medicinske opreme za potrebe Odjela za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju. Isto tako, Grad Rijeka je do sada u izgradnju nove bolnice uložio čak 45 milijuna kuna, među ostalim ustupanjem zemljišta potrebnog za gradnju bolnice. Također, na prijedlog KBC-a, Grad Rijeka je desetorici liječnika zaposlenih u KBC-u Rijeka dodijelio na korištenje gradske stanove", stoji u odgovoru Grada Rijeke za Index iako ih ništa od navedenog nismo pitali.

Također ističu kako im se KBC Rijeka obratio 2008. godine sa zamolbom za sufinanciranje rekonstrukcije prostora za boravak roditelja bolesne djece na lokalitetu Kantrida.

"Radilo se o neuređenom prostoru koji je KBC Rijeka namijenio za navedenu namjenu, u sklopu bolnice Kantrida. Za uređenje prostora Grad je izdvojio 100.000,00 kuna. Tako su stvoreni adekvatni uvjeti za cjelodnevni boravak roditelja djece koja se nalaze na liječenju u bolnici. Nekog drugog zahtjeva za osiguranjem prostora/stana od strane KBC-a Rijeka i prof.dr.sc. Jelene Roganović nismo dobili. Dakle u Grad Rijeku nikada nije stigao nikakav zahtjev za dodjelom stana za obitelji bolesne djece. Da je zahtjev stigao, Grad Rijeka bi, kao i do sada, zasigurno izašao u susret Dječjoj bolnici. U konačnici, Grad Rijeka na Kantridi, u okolici bolnice, nema stanova pa tako niti praznih stanova", stoji u odgovoru Grada Rijeke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.