Građani opet prosvjeduju zbog gradnje hidrocentrale na izvoru Une

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na izvoru Une u općini Gračac planira se izgradnja male hidroelektrane, a jutros su se ponovno okupili prosvjednici kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Naime, Vrelo Une još od 1968. godine zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode, dok je veći dio toka u BiH proglašen nacionalnim parkom. 

"Zasad nema nastavka građevinskih radova na Uni", objavili su iz političke platforme Možemo.

Podsjetimo, u Inspektoratu su prije tjedan dana rekli da je nadzorom inspekcije zaštite prirode utvrđeno da su lokacijska dozvola te izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdane bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Nemaju ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu

To je u suprotnosti s odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji na temelju kojega je donesena lokacijska dozvola. Napominju da Ocjena prihvatljivosti zahvata treba sadržavati Uvjete zaštite prirode.

S obzirom na navedeno, za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu, zatražen je upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je inspekcijski postupak u tijeku.

Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole investitor nije od nadležnog ministarstva zatražio mišljenje o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš te je inspekcijsko postupanje u tijeku.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.