Gradonačelnik Krka: Stanje je normalizirano, sada se zbraja šteta od poplava

Screenshot: HRT

Saniraju se posljedice snažnog nevremena i obilnih oborina koji su pogodili otok Krk.

Nakon što je kiša prestala, voda se s poplavljenih područja počela povlačiti. Stariji stanovnici kažu da je ova poplava jedna od najvećih koje se sjećaju. Gradonačelnik Krka Dario Vasilić izjavio je za HRT da će, ako bude nemoguće proglasiti elementarnu nepogodu, tada grad iz svog proračuna pomoći poljoprivrednicima i OPG-ovima da lakše saniraju posljedice nevremena.

Stanje normalizirano, zbraja se šteta

Nakon snažnog oborinskog nevremena koje je prije dvije noći pogodilo otok Krk i izazvalo velike poplave, stanje se danas normaliziralo. Jučer je na Krku pala rekordna dnevna količina oborina od čak 168 litara po četvornome metru i poplavila mnoge kuće, ugostiteljske objekte, poljoprivredne usjeve i strojeve u kotlini Kimpi.

Još se ne mogu procijeniti visine štete na otoku Krku, ali su velike na poljoprivrednim površinama, i na poslovnim prostorima naselja Krk, jer je Krk bio središnje mjesto koje je zahvatila ciklona na kvarnerskom području, kazala je novinarka Danijela Minić.

"Velike su štete na poljoprivrednim usjevima"

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić izjavio je za HRT da je 170 litara kiše u nekoliko sati i olujno nevrijeme uzrokovalo posljedice, potopljene poljoprivredne površine.

"Velike su štete na poljoprivrednim usjevima. Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda procjenjuje štete. Nakon toga, ako bude nemoguće proglasiti elementarnu nepogodu, tada će grad iz svog proračuna pomoći poljoprivrednicima i OPG-ovima da lakše saniraju posljedice ovog nevremena."

"Baš se rijetko događa ovakvo stanje"

Kotlina Kimpi i prije je poplavljivala, no ovo je do sad najveća poplava. Vasilić je istaknuo da je to veliko područje te da ima jako puno poplavnih zona.

"Brda su sve oko nas, a nalazimo se u stvari kraj jedne oranice gdje je zemlja duboka i 4-5 metara i čak tu postoji jedna lokva koja zadržava vodu tako da postoji i voda tijekom cijelog ljeta. Tlo je dosta nepropusno, ali se rijetko baš događa ovako stanje. Kažu da je prošli put baš ovakvih razmjera bilo 1954. godine kada je poplava bila upravo ovako velika kako je i danas", dodao je Vasilić.

"Grad je dobro odvojio fekalne od oborinskih voda"

Istaknuo je i da se radi o vapnenačkom području, da je puno vodonosaca, kanala ispod zemlje kuda voda iz oranice dospijeva do Krčke luke tako da se danas moglo u Krčkoj luci vidjeti more zemljane boje.

"Grad je dobro odvojio fekalne od oborinskih voda i takvih pojavnosti ima jako malo. Nije sigurno posljedica miješanja tih voda nego je ovo čisto u kratkom vremenu velika količina oborinskih voda koja je onda ušla i u poslovne prostore. Štete su na poslovnim prostorima već danas sanirane i danas su svi poslovni prostori već u funkciji", istaknuo je Vasilić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.