Gradonačelnik NY-a postao prvi gradonačelnik tog grada optužen dok je na dužnosti

Foto: EPA

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams optužen je nakon savezne istrage o korupciji, postavši tako prvi gradonačelnik u povijesti New Yorka koji je optužen dok je bio na dužnosti.

Adamsova optužnica ostaje zapečaćena i nejasno je s kojim se optužbama suočava, navodi se u jučerašnjem izvješću The New York Timesa koji se poziva na izvore upoznate sa slučajem.

Tvrdi da je nevin

Adams bi 26. rujna trebao ići na sud, gdje će mu biti pročitana optužnica i poznat opseg optužbi. Adams je u izjavi za New York Post rekao da je nevin te najavio da će se boriti da dokaže svoju nevinost.

"Oduvijek sam znao da ću biti meta - ako budem ostao pri svome za Njujorčane - i to sam postao. U slučaju da budem optužen - borit ću protiv toga svom snagom i duhom jer sam nevin", rekao je Adams.

Adams je rekao da se neće povući s mjesta gradonačelnika čak i ako bude optužen, unatoč pozivima na njegovu ostavku od strane drugih viših američkih zastupnika, uključujući Alexandriju Ocasio-Cortez.

Istraga

Adams je dugogodišnji zagovornik kriptovaluta i Bitcoina i obećao je da će New York učiniti "centrom industrije kriptovaluta" kada je izabran za gradonačelnika 2021. godine. Optužbe su uslijedile nakon istrage FBI-a u studenom 2023. u kojoj su agenti izvršili raciju u domu Adamove glavne donatorice Brianne Suggs i pretražili Adamove osobne elektroničke uređaje zbog sumnje na nezakonite donacije turske vlade 2021.

Istraga se također usredotočila na to je li Adams vršio pritisak na dužnosnike u vatrogasnoj postrojbi New Yorka da potpišu gradnju nove visoke zgrade konzulata za dužnosnike turske vlade unatoč navodnim sigurnosnim problemima s projektom. Osim toga, istražitelji su ispitivali je li Adams prihvaćao skupe letove Turkish Airlinesa, prijevoznika koji je djelomično u vlasništvu turske vlade.

Adams je ponovio svoj pro-kripto stav nakon kolapsa FTX-a u studenom 2022., nakon čega su cijene kriptovaluta pale na najniže razine u nekoliko godina.

Tijekom Adamsovog mandata, vlada države New York donijela je zakon kojim se provodi dvogodišnji moratorij na rudarenje korištenjem neobnovljivih izvora energije, protiv kojeg je on govorio prije nego što je usvojen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.