Grčka uhitila izraelskog milijardera čim je sletio u Atenu. Rumunjska traži izručenje

Foto: EPA

Grčka policija uhitila je izraelskog milijardera kojeg traži Rumunjska, potvrdile su danas grčke vlasti i njegov odvjetnik. Beny Steinmetz uhićen je jučer u Ateni nakon što je stigao letom iz Tel Aviva, ali naknadno je pušten uz jamčevinu od 5000 eura. 

"Postojala je odluka Europskog suda da se nalog rumunjskih vlasti mora izvršiti. Obaviješteno je tužiteljstvo, a ovim putem je alarmirana i policija koja je pristupila uhićenju. Međutim, kasnije danas Steinmetz je pušten uz jamčevinu i ograničenja", kazao je za Politico visoki dužnosnik grčke policije. 

Milijarder ne smije napustiti Grčku dok čeka odluku sudu. Uhićenje je najnoviji obrat u višegodišnjoj pravnoj sagi koja uključuje Steinmetza. Njega je još 2020. godine najviši rumunjski sud osudio za sudjelovanje u zavjeri za nezakonito preuzimanje vlasništva nad zemljištem koje je nekoć pripadalo ugašenoj monarhiji u zemlji.

I suoptuženici dosad izbjegavali izručenje

Ali Grčka i Cipar odbili su ga izručiti Rumunjskoj navodeći nehumane zatvorske uvjete u zemlji, a Interpol je poništio svoju tjeralicu. Njegovi suoptuženici, uključujući rumunjskog princa Paula, također su uspješno osporili rumunjske zahtjeve za izručenje u drugim zemljama Europske unije. 

Steinmetzov odvjetnik Stavros Togias kazao je da je odluka o uhićenju njegovog klijenta "bez presedana". "Odluka o pritvaranju gospodina Steinmetza, koja se tiče njegovog slučaja u Rumunjskoj, predstavlja očiglednu zlouporabu postupka od rumunjskih vlasti", istaknuo je. 

"Bez presedana je za vladavinu prava u Grčkoj, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, da se takvim upravnim aktom poništi odluka grčkog pravosuđa, koje je definitivno i neopozivo presudilo protiv njegova izručenja Rumunjskoj priznajući mu pravo na slobodno putovanje", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.