Grlić Radman: Lavrov je dva dana prije invazije rekao da je neće biti

Screenshot: Nova TV

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV. Može li Europa sankcijama slomiti Rusiju? O tim i drugim temama Grlić Radman je razgovarao s novinarom Mislavom Bagom.

Grlić Radman vjeruje kako bi nakon protjerivanja 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu mogao uslijediti recipročan odgovor.

"Imamo djelatnike u veleposlanstvu pa se to odnosi vjerojatno na to", rekao je ministar. Upitan je i o sankcijama. Nakon sastanka šefova diplomacije donesen je novi paket sankcija, a što je s plinom?

"Ovo je peti paket sankcija, plin će doći na red"

"Tu su i drugi energenti. I plin ima svoju dimenziju. Ovo je peti paket sankcija, plin će doći na red. Sve mjere se poduzimaju, Rusija ih mora osjetiti", kazao je Grlić Radman.

Ustvrdio je kako ovakve situacije nije bilo u 21. stoljeću te istaknuo da europske vrijednosti nemaju svoju cijenu. Mjere se na razini Europske unije donose kako bi se smanjio utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Je li se ministar iznenadio što su se svi oglasili oko rata u Ukrajini osim bivše njemačke kancelarke Angele Merkel?

"Razočaran sam, očekivao sam da se Merkel oglasi"

"Merkel je imala dobar odnos s Putinom, znala je ruski, posjećivala ga je, imali smo osjećaj da može biti rješenje. Merkel je morala odstupiti, nije imala povjerenje njemačkih građana, doživjela je poraz. Moram priznati da sam razočaran i očekivao sam da se oglasi", rekao je.

Na pitanje jesu li Ukrajinci ljuti na Njemačku nakon što je njemačkom predsjedniku zabranjeno da dođe u Kijev, Grlić Radman je odgovorio da je Ukrajini u ovom trenutku itekako nužna velika pomoć i podrška.

Grlić Radman je ruskog ministra nazvao pjesničkom dušom. To je bilo prije rata

Novinar Bago podsjetio je ministra da je u siječnju bio u Moskvi sa Sergejem Lavrovom i prozvao ga pjesničkom dušom.

"Čovjek je pisao pjesme, s njim su se susretali mnogi. Jedan mi je ministar rekao da se vidio s Lavrovom dva dana prije invazije i da je rekao da neće biti napada", rekao je Grlić Radman. Bagu je zanimalo i zašto Ministarstvo nije poslalo notu Srbiji kojoj je Kina poslala naoružanje.

"Ne znamo sve detalje što se dogodilo", odgovorio je Grlić Radman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.