Grlić Radman: U Libanonu 126 hrvatskih državljana, samo 14 tražilo povratak u RH

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Libanonu se trenutačno nalazi 126 hrvatskih državljana, ali ih je samo 14 zatražilo povratak u domovinu te će im se to omogućiti uz pomoć Slovačke, najavio je šef diplomacije Gordan Grlić Radman. 

"Od 126 hrvatskih državljana, koliko ih je u Libanonu, njih samo 14 je u ovom trenutku zahtijevalo povratak u domovinu", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova. 

Pojasnio je da se radi o tri obitelji čijih su "devet članova hrvatski državljani, a ostali njihova djeca". 

"Preostali hrvatski državljani u Libanonu će uvijek biti u mogućnosti osloniti se na našu pomoć"

Hrvatske službe su već u kontaktu s njima te je organiziran način njihovog povratka u Hrvatsku. U ovom trenutku Ministarstvo "ima ponudu Slovačke", koja 5. listopada organizira "humanitarni let" iz Bejruta preko Cipra do Bratislave, gdje će državljane dočekati hrvatski veleposlanik i organizirati im daljnji put do Hrvatske, rekao je Grlić Radman. 

"Preostali hrvatski državljani u Libanonu će uvijek biti u mogućnosti osloniti se na našu pomoć", zaključio je ministar. 

Zapadne zemlje napravile su planove za nepredviđene situacije za evakuaciju građana iz Libanona nakon dramatične eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, ali nijedna još nije pokrenula vojnu evakuaciju velikih razmjera, iako neke iznajmljuju zrakoplove jer bejrutska zračna luka ostaje otvorena, prenio je Reuters. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.