SDP-ovac: Sve je preraslo u eskapade Zekanovića. Kao da je HDZ pisao scenarij

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba ustvrdila je danas da se tematska sjednica Odbora za pravosuđe o curenju informacija iz izvida i istraga pretvorila u šou u organizaciji HDZ-a s ciljem da se ništa ne sazna, nezadovoljna što glavni državni odvjetnik Ivan Turudić nije odgovorio ni na jedno pitanje.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Nikola Grmoja (Most) izjavio je da je vladajućoj većini cilj očito bio da se ništa ne sazna i da su zato napravili šou.

"Ja nisam želio napraviti šou, ja sam želio da se odgovara na pitanja, oni su napravili šou, vladajuća većina je sazvala sjednicu danas u 10 sati i vidjeli ste kako su nastupali. Zastupnici HDZ-a i Hrvoje Zekanović (HDS) su ometali raspravu, a glavni državni odvjetnik praktički napadao oporbu, nije odgovarao na pitanja", izjavio je  Grmoja.

"Njihov cilj je bio da se ništa ne sazna i građani su sada to mogli vidjeti, glavni državni odvjetnik došao je ovdje kada su oni to s njim dogovorili i nakon sat vremena kazao hvala i doviđenja, moram ići", dodao je. Grmoja kaže da je Turudiću postavio jedno konkretno pitanje, jesu li izvidi trajali predugo u slučaju gradonačelnika Otoka Josipa Šarića, na što je on odgovorio da su trajali predugo.

Jakšić: Dogovor oko sjednice nije bio onakav kakav sam ja prakticirao

"To je potvrda naše potencijalne teze da se radi o obračunu unutar HDZ-a", ustvrdio je Grmoja. Za Mišela Jakšića (SDP) pohvalno je što je Turudić danas došao u sabor jer pokazuje da ipak shvaća svoju ulogu i respektira instituciju, ali i neozbiljno što je odjurio na pola sjednice dalje.

"Tu postoji krivica i vladajuće većine, ali i krivica predsjednika Odbora jer komunikacija i dogovor oko same sjednice nije bio onakav kakav sam ja prakticirao kada sam vodio taj odbor", ocijenio je.

Kaže da su se na sjednici apsolutno odmaknuli od teme te sve preraslo u eskapade Zekanovića, dnevnopolitička polukokošarska prepucavanja, kakofoniju, galamu, trivijalnost i apsolutno ništa. "Kao da si je sam scenarij napisao HDZ", naglasio je. 

Jakšić ističe da sumnja u curenje informacija definitivno postoji zato što prošlog petka nije trebalo biti glasanja u saboru, ali da se u ovoj fazi to teško može dokazati. Nije realno očekivati da će glavni državni odvjetnik, što god mi mislili o njemu, pa i sve najgore, doći ovdje i reći da ima sumnju da je nešto iscurilo, napomenuo je.

Curenje informacija i povijest hrvatskog pravosuđa pokazuje da se obično napravi hajka, da se to nikada ne dokaže, na kraju građani će suditi vjeruju li Turudiću ili ne, zaključio je Jakšić.

Kekin: Turudić nije odgovorio niti na jedno pitanje

''Ovo čemu smo svjedočili je daljnje derogiranje institucija od strane HDZ-a u kombinaciji s glavnim državnim odvjetnikom'', smatra zastupnica Možemo Ivana Kekin. Osim načina na koji je organizirana tematska sjednica, za Kekin je neprihvatljiv i odlazak Turudića nakon samo sat vremena.

''Turudić nije odgovorio niti na jedno pitanje, osim kada je rekao da neće poduzimati nikakve mjere. Kako je to moguće ako je neki dan rekao da je za istrage znalo sto ljudi i da je možda nešto iscurilo van'', pitala je Kekin.

Poručila je da će se o radu DORH-a još razgovarati jer će Možemo! tražiti da se na dnevni red sabora pogura točka o izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika.

Orešković: Šariću je netko dojavio za uhićenje

Zastupnica Dalija Orešković (DOSIP) kazala je da je Turudić na sjednici bio vidno nervozan i rekao nešto što možda nije planirao. ''A to je da je istraga protiv Šarića trajala 2 do 3 godine i da je već bio pripremljen zahtjev za skidanjem saborskog imuniteta, dakle za taj je papir glavni državni odvjetnik očito znao", kazala je. 

S obzirom na to da je Šarić dao ostavku prije nego što je u sabor stigao zahtjev za skidanjem imuniteta, Orešković je ustvrdila da mu je netko dojavio za uhićenje. "Taj netko je netko iz vrha DORH-a. Moja prva sumnja je Ivan Turudić, kad pogledamo njegove prethodne odnose s HDZ-om", izjavila je i poručila da se glavnom državnom odvjetnik ne može vjerovati kada poriče bilo kakvo curenje informacija.

Puljak: Cirkus i predstava za narod

Marijana Puljak (Centar) također nije zadovoljna održanom sjednicom jer Turudić nije dao niti jedan suvisao odgovor. "U svom izlaganju on je rekao da je sve ovo business as usual. Dakle jedan cirkus i predstava za narod, ali u organizaciji HDZ-a", izjavila je.

I ona drži da se takav nastup, u kojem se kratko pojavio, ali ništa nije rekao, Turudić dogovorio s vladajućima. "Mi smo se svi okupili s opravdanom sumnjom u curenje podataka, a njemu ništa nije sumnjivo, sve je za pet", rekla je Puljak.

Inicijativu za održavanje tematske sjednice o curenju informacija pokrenuo je predsjednik Odbora Grmoja nakon uhićenja dvojice HDZ-ovaca koji su prije toga dali ostavke na svoje dužnosti - Josip Škorić na mjesto predsjednika uprave Hrvatskih cesta i Josip Šarić na mjesto saborskog zastupnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.