Grupa žena pokrenula je marš na kraljevu palaču pa srušila apsolutizam

Iako je Francuska revolucija danas poznata kao događaj koji je promijenio cijeli svijet, a dogodio se kada je društvo bilo zrelo za promjene, kaos je počeo zbog nestašica hrane koje su zahvatile Francuze. Upravo je kruh bio razlog marša na Versailles koji se dogodio 5. i 6. listopada 1789. godine. Posljedica ovog protesta bilo je prisilno premještanje kralja iz Versaillesa u Pariz, što smatramo krajem apsolutizma u Francuskoj.

Kralj koji je živio daleko od problema i svojih podanika

U listopadu 1789. godine Francuska revolucija bila je već u punoj snazi. Zatvor Bastille pao je još u srpnju, revolucionari su organizirali parlament, ukinuli su neke feudalne povlastice plemstvu kako bi se smirile seljačke bune diljem zemlje, a usvojena je i Deklaracija o pravima čovjeka i građanina.

Ipak, kralj Luj XVI. i dalje je živio komotno u Versaillesu, nedaleko od Pariza. Mnogi revolucionari tada su na njega još uvijek gledali kao na božjeg poslanika i velikog vođu, premda su mu zamjerali što ne uviđa probleme koji ih muče.

Ženski marš na Versailles 5. listopada 1789.

Glad dovela do novog protesta

Jedan od najvećih problema i dalje je bila glad. Cijena kruha je bila visoka i nerealna, ljudi su prosili po ulicama, a žene su na jednom od pariških trgova počele pozivati na marš kako bi se kralju objasnilo da napravi nešto po pitanju gladi. Uskoro su krenule u devetosatni marš do Versaillesa, skandirajući: "Kruh! Kruh! Dajte nam kruha!" 

S njihovim riječima poistovjetio se baš svatko pa su uskoro počeli marširati i muškarci, ali i članovi kraljevske vojske koji su također bili gladni. Kada su došli pred kraljevu rezidenciju, Luja XVI. uhvatila je panika, no njegovi savjetnici rekli su mu da treba pregovarati s revolucionarima.

Prije nego što se to dogodilo, nekoliko njih upalo je u Versailles. Par stražara je ubijeno, a Marija Antoaneta je skoro uhvaćena. Uspjela se spasiti navodno koristeći tajna vrata u svojim odajama, premda je ta informacija nastala usmenom predajom tadašnjih revolucionara. 

Kralj je premješten u palaču Tuileries, koja je zjapila prazna više od 50 godina

Kraj apsolutizma... na deset godina

Luj je idućeg jutra popustio. Odlučio je "poslušati svoje građane i preseliti se u Pariz sa svojom obitelji kako bi mogao pomoći svom narodu". Krenuo je u zajednički marš natrag u Pariz s revolucionarima. Kralj, naravno, nije hodao, već se vozio u kočiji. 

Premješten je u napušteni dvorac Tuileries, gdje će provesti ostatak svog života, sve do siječnja 1793. godine, kada će biti pogubljen na giljotini. Njegovo napuštanje Versaillesa označava kraj apsolutističke vlasti u Francuskoj koju će već deset godina kasnije oživjeti najveći produkt Francuske revolucije - Napoleon Bonaparte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.