Guardianov karikaturist nacrtao Netanyahua, pa dobio otkaz nakon 40 godina rada

Foto: Twitter

DUGOGODIŠNJI Guardianov karikaturist Steve Bell je otpušten zbog crteža izraelskog vođe Benjamina Netanyahua koji je napravio. Crtež prikazuje Netanyahua koji nosi boksačke rukavice i operira vlastiti trbuh, pri čemu rez ima oblik Pojasa Gaze. "Stanovnici Gaze, odmah izađite", glasi poruka na crtežu. 

Dio javnosti je protumačio kako je crtež zapravo referenca na Shakespeareovog Mletačkog trgovca, odnosno na židovskog lihvara Shylocka, iz navedenog djela, koji traži "funtu (pola kilograma) mesa". Bell tvrdi da je bio inspiriran karikaturom američkog predsjednika Lyndona Johnsona iz 60-ih.

Na X-u je naveo kako je crtež poslao ranije ovog mjeseca pa je "četiri sata kasnije primio zlokoban telefonski poziv s neobično zagonetnom porukom 'funta mesa'...". Lihvar Shylock iz Shakespeareovog Mletačkog trgovca smatra se jednim od najozloglašenijih židovskih stereotipa u engleskoj književnosti, zbog svoje pohlepne naravi.

Već je ranije optuživan za antisemitizam

U poznatoj drami Shylock traži funtu Antonijevog mesa ako se zajam ne otplati u roku od tri mjeseca. Bell je za BBC rekao da tumačenje Guardiana "nije imalo smisla, budući da se na crtežu ne spominje ta predstava". "Sama slika inspirirana je karikaturom pokojnog, velikog Davida Levinea na kojoj predsjednik Lyndon Johnson pokazuje svoj ožiljak od operacije, a koji Levine crta u obliku karte Vijetnama", objasnio je. 

O odluci se oglasio i The Guardian. "Donesena je odluka da se ne obnovi ugovor sa Steveom Bellom. Karikature Stevea Bella bile su važan dio Guardiana u proteklih 40 godina - zahvaljujemo mu i želimo mu sve najbolje", poručili su. Inače, odluka je donesena u vrijeme pojačanih napetosti nakon Hamasovih napada na Izrael ranije ovog mjeseca i naknadnih osvetničkih napada na Gazu.

Ovo nije prvi put da je Bell optužen za kreiranje antisemitskih slika. Crtež iz 2020. na kojem vođa laburista sir Keir Starmer drži glavu bivšeg šefa Jeremyja Corbyna na tanjuru neki su protumačili kao referencu na glavu Ivana Krstitelja, koja je poklonjena Salomi, kćeri židovskog kralja Heroda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.