Hakeri u Italiji ukradenim podacima ucjenjivali političare. Šef im je bivši policajac

Ilustracija: Shutterstock

Italija je uzdrmana hakerskom aferom nakon što su milanski tužitelji otkrili kompleksnu mrežu koja se bavila krađom, iskorištavanjem i prodajom povjerljivih informacija. Istraga je rezultirala otkrićem ogromnih količina podataka koje su hakeri koristili za ucjenjivanje političara i drugih moćnih figura, kao i utjecanje na pravne procese.

U okviru istrage koja se fokusira na ilegalni pristup zaštićenim bazama podataka, milanska policija je odredila kućni pritvor za šest osoba, dok se istražuje više od 60 osumnjičenih, prema informacijama briselskog Politica i talijanske agencije Ansa.

Predvođeni bivšim policajcem Carmineom Gallom i biznismenom Enricom Pazzalijem, hakeri su između 2019. i ožujka ove godine prikupili velike količine osjetljivih podataka. Među onima čije su informacije navodno ukradene su i visoki dužnosnici poput predsjednika Sergio Mattarelle i bivšeg premijera Mattea Renzi, izvijestio je dnevnik Corriere della Sera.

Hvalili se sposobnostima da utječu na istrage i suđenja, a navodno su održavali veze s talijanskom mafijom

Tužitelj Giovanni Melillo izjavio je da je istraživanje otkrilo "ogromno tržište povjerljivih podataka", dok je njegov kolega Francesco De Tommasi naglasio da je kriminalna organizacija manipulirala podacima i utjecala na poslovne i pravosudne aspekte, držeći tako građane i institucije u svojoj moći.

Prema izjavama tužitelja, osumnjičena skupina uživala je značajnu podršku u raznim krugovima, a članovi su se često hvalili svojim sposobnostima da utječu na istrage i suđenja.

Također, navodno su održavali veze s talijanskom mafijom i stranim obavještajnim službama, upravljajući oko 15 terabajta podataka. Jedan od hakera u tajnom snimku sugerirao je da bi podaci mogli poslužiti za diskreditaciju cijele zemlje.

Zamjenik premijerke: Ova situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji

Zamjenik talijanske premijerke Antonio Tajani istaknuo je kako ova situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji.

Ministar pravosuđa Carlo Nordio upozorio da hakeri konstantno nadmašuju policijske napore te da je potrebno prilagoditi zakonodavstvo za učinkovitu borbu protiv ovakvih prijetnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.