Harris će se sastati sa Zelenskim. Vjerojatno i Trump

Foto: EPA

Američka demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris planira se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Washingtonu sljedeći tjedan, izvijestio je Bloomberg News pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.

Bloomberg piše kako demokratska kandidatkinja i aktualna potpredsjednica pokušava proširiti svoj vanjskopolitički profil te da je snažno podržala nepokolebljivu potporu predsjednika Joea Bidena Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, a koja je započela u veljači 2022.

A Trump?

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je ranije kako će se "vjerojatno" sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim koji će sljedeći tjedan boraviti u SAD-u kako bi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a govorio o ratu s Rusijom. "Vjerojatno, da", rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara hoće li se sastati s ukrajinskim čelnikom. Trump nije naveo dodatne informacije.

Posljednjih mjeseci su i neki drugi svjetski čelnici, koji su posjetili SAD radi samita i sastanaka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, završili na sastanku s Trumpom. 

Zelenski želi predstaviti plan i Trumpu

Zelenski je u kolovozu rekao kako želi predstaviti mirovni plan Bidenu, Harris i Trumpu.

Jučer je rekao da je njegov "plan pobjede", čiji je cilj donijeti mir u Ukrajinu, održati zemlju snažnom i izbjeći "zamrzavanje sukoba", sada završen nakon dugih konzultacija.

Iako su Trump i Zelenski razgovarali telefonom u srpnju, nisu razgovarali uživo od Trumpova mandata. Trump je opisivao američku pomoć svom istočnoeuropskom savezniku kao bacanje novca i odbio je reći da želi da Ukrajina pobijedi.

Trump bi se trebao pojaviti na događaju zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u saveznoj državi Pennsylvaniji tijekom vikenda.

Trump i Harris će se sučeliti na predsjedničkim izborima u SAD-u 5. studenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.