HDZ BiH izgubio mjesto u kojem su Hrvati apsolutna većina

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Anes Osmanović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), pobijedio je na izborima za načelnika Odžaka. 

Prvi rezultati pokazivali su da HDZ-ov kandidat Ilija Ilić ima prednost, ali onda je počelo brojanje glasova koji su stigli poštom. Osmanović je ukupno dobio 2095 glasova, a Ilić 2031 glas. Dakle, konačna razlika bila je 64 glasa. Osmanović je poštom dobio čak 155 glasova više od Ilića, 169 naprema 14. 

1089 glasova osvojio je Drago Zečević, kandidat liste Odlučno za Odžak, koalicije koju čine HDZ 1990, HRS, HSP i Posavska stranka. Pretpostavlja se da je Zečević Iliću uzeo dosta glasova Hrvata.

Iako su službeni rezultati objavljeni jučer, Osmanović je još u ponedjeljak navečer objavio da je nakon brojanja glasova iz dijaspore ostvario pobjedu na lokalnim izborima. 

HDZ prije četiri godine pobijedio s više od 350 glasova razlike

"Dragi prijatelji, hvala vam na podršci za načelnika. Nakon što su prebrojani svi glasovi dijaspore tijesna utrka je završila mojom pobjedom za nekih 60-ak glasova razlike. Hvala svima koji su sudjelovali na ovim izborima, mojim protukandidatima na fer i korektnoj borbi a nijanse su presudile", poručio je Osmanović. 

"Kampanja je zaista bila praznik demokracije bez niskih udaraca i većih problema. Čestitam svim izabranim vijećnicima i želim im uspješan rad za boljitak naše općine", dodao je. Zahvalio je ljudima drugih nacionalnosti koji su "pobijedili predrasude glasajući protiv njega". 

Poraz HDZ-a BiH u Odžaku smatra se iznenađenjem jer je ta stranka prije četiri godine tamo pobijedila s više od 350 glasova razlike. Inače, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013., u Odžaku je živjelo više od 60 posto Hrvata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.