HDZ je prošli put htio da Splitom vlada prepisivač doktorata. Koga sad kandidira?

Foto: Zvonimir Barišin (Pixsell)

TOMISLAV ŠUTA kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Splita. Prije četiri godine HDZ je kandidirao Vicu Mihanovića, koji danas kaže da je izgubio te izbore zbog Indexovih članaka o njegovom doktoratu, dok je na prijevremenim izborima za gradonačelnika Splita, prije dvije godine, HDZ-a neuspješno kandidirao nezavisnog Zorana Đogaša. Sada je red došao na bivšeg poreznog inspektora Šutu, koji tvrdi da se upisao u HDZ s 18 godina. 

>> HDZ predstavio kandidata za gradonačelnika Splita, dronovima na nebu ispisali HDZ

Tomislav Šuta rođen je 1982. godine u Splitu, gdje se i školovao. Diplomirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a odmah te godine radio je na poslovima upravnog savjetnika, a potom i poreznog inspektora u Poreznoj upravi Split. 

S faksa na posao

Od 2014. godine bio je direktor Regionalnog centra čistog okoliša (RCČO) Splitsko-dalmatinske županije, a četiri godine kasnije postao je direktor Vodovoda i kanalizacije (VIK) Split, što je bio sve do 2023. godine, kada se grčevito borio za svoju fotelju. Valja naglasiti da je Šuta, kako sam kaže, u HDZ-u od 18. godine te tvrdi da se u tu stranku učlanio 2000. godine. 

"Tada je HDZ bio na dnu i bila je smjena generacija te unutarstranački izbori. Baš iz inata ušao sam u HDZ, bilo mi je 18 godina. U nijednom trenutku nisam požalio", rekao je Šuta koji je u prosincu 2022. godine preuzeo čelo stranke u Splitu, nakon što je u drugom krugu izbora osvojio 952 glasa, a njegov protukandidat Andrija Čaljkušić dobio povjerenje 700 članova.

Borba za fotelju 

Naglasimo kako je gradska vlast u Splitu na čelu s Ivicom Puljkom dugo pokušavala smijeniti Šutu, koji je ostajao na poziciji direktora VIK-a zbog kompliciranog sustava odlučivanja. Naime, iako je većinski vlasnik VIK-a Grad Split, pravo glasa ondje ima desetak okolnih gradova i općina u kojima je na vlasti HDZ. Ti gradovi i općine većinom su opstruirale Puljkove prijedloge. 

"Godinu dana sam izložen politički motiviranim pritiscima gradonačelnika Puljka koji me na različite nezakonite načine pokušava onemogućiti da vodim poslovanje VIK-a", rekao je Šuta u veljači 2023. godine te tada najavio da odlazi iz te gradske tvrtke i da se neće više javljati na natječaje. Tada je rekao da su pritisci na njega krenuli otkad je postao šef HDZ-a za Split. 

Na izvanrednim izborima za Grad Split, Šuta je bio zamjenik kandidata za gradonačelnika Zorana Đogaša (Miroslav Lelas/Pixsell)

Usporedo s karijerom direktora on i supruga Matilda, koja je zaposlena u Gradu Splitu od 2008. godine, pokrenuli su još 2016. godine privatnu tvrtku Financial Office, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, a tvrtka već godinama posluje s dobiti. 

U isto vrijeme vodio privatnu i javne tvrtke 

Primjerice, 2022. godine dobit tvrtke iznosila je malo više od 44 tisuće eura, dok je dobit u 2023. godini, kada Šuta postaje šef HDZ-a za Split, iznosila gotovo dvostruko više - 89.7 tisuća eura. Tvrtka je prošle godine imala četiri zaposlenika. 

Šuta je sudjelovao i na prijevremenim lokalnim izborima u Splitu u srpnju 2022. godine. Listu HDZ-a vodio je nestranački Zoran Đogaš, a kandidat za zamjenika bio je Tomislav Šuta kao izbor iz redova HDZ-a. Doživjeli su debakl. 

Centar Ivice Puljka imao je 19.376 glasova za gradsko vijeće, a HDZ 10.866 glasova. Puljak je Đogaša i njegove kandidate premoćno dobio u drugom krugu izbora za gradonačelnika, pa je tako imao 27.496 glasova, a Đogaš 13.243 glasa. 

Đogaš je nakon izbora rekao da mu se zgadila politika te je postao prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom na Sveučilištu u Splitu.

Bio u HDZ-ovoj firmi za uhljebljivanje

Šutu HDZ predstavlja kao direktora s nizom uspješnih projekata te iskusnog stručnjaka za financije i EU fondove, no činjenica je da je Šuta godinama bio direktor Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, koji ni nakon dvadeset godina nije stavljen u pogon.  

Šuta je, govoreći o Lećevici, rekao da je u njegovom vremenu ishođeno "stotine dokumenata" te je provedeno na "desetke upravnih postupaka", kao i da je pripremljena natječajna dokumentacija za izvođače radova, no da za odgovornost za ono što se događalo nakon njega ne može odgovarati, a niti "govoriti o tome". 

Za splitsku oporbu Centar za gospodarenje otpadom Lećevica, koji je osnovan još 2005. godine, od početka je bila tvrtka za uhljebljivanje HDZ-ovaca. Prema posljednjim najavama, Regionalni centar za otpad u Lećevici trebao bi započeti s radom u 2026. godini. 

Sedmi rezultat na listi 

Šuta je od ove godina i saborski zastupnik HDZ-a, a ušao je na temelju rezultata u X. izbornoj jedinici. Šuta je bio treći na listi HDZ-a, a ostvario je sedmi rezultat po preferencijalnim glasovima. Šuta je imao 3296 glasova. 

Prema podacima iz Imovinske kartice, Šutina mjesečna plaća kao zastupnika iznosi 1965.79 eura, što je dosta manje nego što je imao kao direktor splitskog VIK-a, gdje je imao 2346.49 eura mjesečnu plaću. 

Šuta je prijavio i prihod od naknada za sudsko vještačenje koje iznose 305.29 eura godišnje te prihod gradskog vijećnika od 1248.30 eura godišnje. Šuta prima i naknadu za odvojeni život u visini od 132.72 mjesečno te 200 eura zastupničkog paušala. Njegova supruga ima plaću u Gradu Splitu od 1858.33 eura.

Na društvene se mreže odlučio jer je htio "prezentirati privatni život"

Od nekretnina prijavio je kuću s okućnicom u Stobreču, koju je procijenio na 278.250 eura. Šuta ima četvrtinu vlasništva nad kućom. Tu je i niz suvlasništva nad parcelama u Vagancu. Prijavio je i štednju od 51.500 eura, te 2540.17 eura štednje koja glasi na djecu.

Na društvenim mrežama Šuta je prisutan od sredine 2023. godine, a tada je napisao: "Dragi prijatelji, odlučio sam se za pokretanje profila kako bi otvorio prostor za prezentaciju privatnog života." 

Došao na društvene mreže da prezentira privatni život 

Na profilu je najmanje "prezentacije privatnog života", već je većina vezana uz političke kampanje i poruke HDZ-a. U kolovozu prošle godine, uoči Dana pobjede, na svom Facebook profilu objavio je video uličnih svirača sa splitske rive te se javno zapitao tko je dopustio nastup "trubača pred obilježavanje 28. obljetnice Oluje".  

Smetali mu trubači u Splitu

"Dok se ostatak Hrvatske sprema za dane koji su obilježili modernu Hrvatsku povijest, mi smo još uvijek u novom komunalnom 'redu'", glasio je njegov komentar koji je kasnije ipak uklonio. 

Napomenimo da je HDZ sinoć napravio spektakl oko predstavljanja svog kandidata, pa su tako za vrijeme Šutinog predstavljanja na nebu dronovi ispisali njegovo ime, a prikazani su i drugi motivi poput loga HDZ-a, šahovnice i slogana "Dajen ti rič". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.