Bačić nakon glasanja u saboru: Moskva će iskoristiti ovaj trenutak...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je, nakon neuspjelog glasanja o uključenju Hrvatske u misiju EUMAM, kritizirao oporbu "zbog izostanka empatije i solidarnosti prema Ukrajini" te kazao da se glasalo između dobra i zla.

"Ovaj ishod glasanja svakako nije dobar i neće pridonijeti jačanju međunarodnog ugleda Hrvatske. Prije 30 godina bili smo izloženi sličnoj agresiji kao danas Ukrajina i sada, kada smo u stanju i vojno pomoći Ukrajini, dio oporbe, nažalost, nije podržao vojnu misiju", izjavio je Bačić nakon neuspjela glasanja. 

Ponosan je, kazao je, što je danas među 97 zastupnika koji su između zla i dobra izabrali dobro, između agresora i žrtve birali žrtvu i između slobode i rata birali slobodu.

"Razočarao me stav kvazidomoljuba s desnice"

Zahvalio je svim zastupnicima vladajuće većine, ali i Socijaldemokratima koji su podržali odluku o misiji, IDS-u i ostalim oporbenim zastupnicima koji su stali iza ove odluke.

"Nije iznenadio stav SDP-a, koji je 1990-ih imao određenih posrnuća kada smo odlučivali o vlastitoj sudbini. Nije me iznenadio ni stav Zeleno-lijevog bloka jer sam pratio njihova posrnuća kada smo završavali pregovore s EU.

No, ono što me razočaralo stav je kvazidomoljuba na desnom političkom spektru koji se busaju u prsa domoljublja, a danas, kada je trebalo pokazati solidarnost i empatiju, sakrili su se u mišju rupu", poručio je.

"Oni koji su danas glasali za ovu odluku su za Ukrajinu, suosjećaju s njihovom žrtvom i spremni su im pomoći, a oni koji je nisu podržali svakako nisu za Ukrajinu", ocijenio je Bačić. Oni, dodao je, koji se zaklinju kako sabor mora biti vrhovno mjesto odlučivanja i vrhovni arbitar i kako je iznad sabora samo bog, danas su pokazali da je netko drugi iznad njih, a javnost jako dobro zna tko je to.

"Moskva će iskoristiti ovaj trenutak da pokaže da unutar EU postoji pukotina"

Bačić je ocijenio da će moskovski mediji i moskovska politika ovaj trenutak iskoristiti da pokažu da unutar EU postoji pukotina. Od države i naroda koji nije bio međunarodno postavljen došli do toga da smo danas dosegnuli sve svoje strateške ciljeve - EU, NATO, Schengen i euro.

"Danas su zastupnici iskazali stav o žrtvi Ukrajine i ukrajinskog naroda, ali i Rusiji i njezinoj agresiji na međunarodno pravo i međunarodni poredak, i o slobodi jednog naroda", smatra Bačić.

Najavio je da će Vlada RH, bez obzira na ovu odluku, nastaviti pomagati Ukrajini i vojno. Znam da su oči Ukrajine danas bile uprte u Hrvatski sabor i citiram Martina Luthera Kinga: "Nećemo pamtiti riječi svojih neprijatelja, nego šutnju svojih prijatelja. To je najbolja poruka onima koji su danas šutjeli", zaključio je Bačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.