HDZ-ov gradonačelnik o porezu na nekretnine: Pred nama će doista biti veliki izazov

Screenshot: HRT/HTV

Fokusova gradonačelnica Samobora Petra Škrobot i HDZ-ov gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević su u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirali poreznu reformu. 

Škrobot je poručila kako u prijedlogu zakoni, koji je trenutno u savjetovanju, ima puno nedorečenih stvari koje se trebaju popraviti. Naglasila je kako se ona zalaže za porezna rasterećenja, a ne dodatna opterećenja građana.

Ninčević je napomenuo kako u Solinu vlada velika potražnja za stanovima za dugoročni najam. Objasnio je kako Solin, unatoč izlazu na more, nije turistički orijentiran poput Splita, Makarske ili Omiša. 

"Mi smo već desetak godina, statistički gledano, po prirodnom prirastu najmlađi grad u Hrvatskoj. Veliki je broj mladih, mladih obitelji. Pred nama će doista biti veliki izazov, posebno u kontekstu zakona o porezu na nekretnine. Još uvijek postoji mogućnost intervencije. Neće se taj zakon jednako reflektirati na sve jedinice lokalne samouprave, više će imati efekta na primorske gradove, ali i unutrašnjost", uvjeren je. 

Škrobot misli da zakon neće imati pozitivan učinak, Ninčević se ne slaže

Škrobot smatra da najavljena reforma neće imati pozitivan učinak na priuštivo stanovanje. "Država mora prvo riješiti svoje nekretnine, a onda da ide zadirati u jedinice lokalne samouprave. I ono što je ključno istaknuti, nikakva porezna opterećenja nisu dobra. Uvijek su bolja, naravno, porezna rasterećenja i to može imati pozitivne efekte", navela je.

Ninčević se djelomično složio s njom, naglasivši da i on podržava svako porezno rasterećenje koje ide na korist građana. Ipak, tvrdi da će najavljeni zakon, uz određene dorade, biti dobar, ponajprije za one koji nemaju riješeno stambeno pitanje. 

"Ako gledamo iz konteksta smanjenja ovih poreznih opterećenja, poreza na dohodak, mislim da je i ta mjera itekako dobrodošla našim sugrađanima. Doduše, bit će nešto manje sredstava u proračunima jedinica lokalne samouprave", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.