Skandalozni HDZ-ov kradljivac kamena dobiva hrpu našeg novca

Foto: Kristina Stedul Fabac, Sime Zelic, Nikola Mraovic/PIXSELL

Osim što se uspio vratiti u dvije ustanove iz kojih je bio potjeran, novi dekan Veleučilišta u Gospiću, HDZ-ov Branislav Šutić, svom je obrtu pribavio hrpu javnih poslova, a pokazao je i da je snalažljiv pri kupovini nekretnina. 

Slučaj Šutić govori o užasu HDZ-ove Hrvatske

>>Iza ovog HDZ-ovca gomila je skandala, krao je i kamen. Sad je postao dekan

Slučaj Šutić, kao što smo već naveli, pokazuje funkcioniranje društva na HDZ-ov način. Čovjek je prvo istovremeno obnašao funkciju ravnatelja Nacionalnog parka Plitvice i funkciju dekana Veleučilišta Gospić.

Oba mjesta je izgubio, da bi nakon pobjede HDZ-a 2016. postao predsjednik Nadzornog odbora NP-a Plitvice. Bilo je to nakon što je tadašnjeg kandidata za premijera Andreja Plenkovića javno zamolio da mu pomogne uhljebljivati u NP-u Plitvička jezera.

Sad se vratio i na mjesto dekana, o čemu smo podrobno pisali. U ovom tekstu bavit ćemo se njegovim imovinskim stanjem i poslovanjem. 

Prema zemljišniku, Šutić je vlasnik nekretnine na otoku Viru, koju je izgradio bez građevinske i uporabne dozvole. Radi se o katastarskoj čestici 9132, kraj koje je k.č. 9129, čija je vlasnica Danijela Šutić, njegova supruga. 

Kako smo provjerili, objekt je dobio rješenje o izvedenom stanju 2016. godine, što znači da je legaliziran u skladu s posebnim Zakonom o legalizaciji nezakonito izgrađenih građevina.

Kontaktirali smo Šutića da nam objasni kako je došlo do bespravne izgradnje na Viru i postavili mu pitanja o više detalja koje smo otkrili o njegovoj imovini i poslovanju. Rekao je da će nam se javiti kad uhvati vremena. To je i napravio, ali je rekao da ipak ne bi davao izjave.

Kupuje stanove po Zadru pa ih prodaje

Kažimo još da je Šutić vlasnik više stanova. Stan u Zagrebu je kupio u stečajnom postupku. Stan u Zadru je kupio kao ponuditelj tijekom ovršnog postupka, dakle, na javnoj dražbi. Osim ovog stana, kako doznajemo, još je dva stana u Zadru kupio na takav način, ali njih je kasnije prodao.

Stan koji je zadržao nalazi se na Diklu i površine je 92.80 metara kvadratnih. Vrijednost mu je 1.21 milijun kuna. Šutić ga je u rujnu 2021. kupio po cijeni od 806 tisuća kuna. Kupio je stan po cijeni od 8685 kn, odnosno 1152 eura po kvadratu. Cijene kvadrata te 2021. u Zadru su iznosile barem oko 2000 eura. 

Jedan od stanova koje je prodao nalazi se kod Višnjika, iznosi 39.15 metara kvadratnih. Šutić ga je kupio 2019. godine za 348.043 kn. Procijenjena vrijednost mu je bila 355.053 kn. Drugi stan koji je prodao ima 88.08 kvadrata, a Šutić ga je 2019. kupio za 606.407 kn. U ovom slučaju je ponudio dosta više novca od procijenjene vrijednosti stana, koja je iznosila 383.008 kn.

Nismo doznali za koji je iznos ove stanove prodao. Vlasnik je još jednog stana u Zadru koji je naslijedio. Sa suprugom je suvlasnik kuće u Gospiću te je vlasnik zemljišta u Otočcu od čak 3000 metara kvadratnih. U posjedu je i više livada, pašnjaka i oranica u Donjem Kosinu. Šutić je kupio i livadu u Rudopolju. Ta kupovina nam je zapela za oko zato što je prodavač Općina Vrhovine.

Priznao da je kopao kamen za Lika ceste

Ranije pisali smo o još dosta toga, poput uloge dojučerašnje dekanice Vlatke Ružić, plagijatima, poklonima nekadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali i krađi kamena.

Zadržimo se sad na potonjemu. Ono što je zanimljivo, a čega se nismo detaljnije dotaknuli u prošlom tekstu jest njegovo poslovanje s javnom upravom. Šutić je direktor obrta MID, koji je u više navrata surađivao sa županijskim i gradskim poduzećima. Obrt je osnovan 2003. godine, a Šutić je 2006. izjavio kako se njime više bavi njegov otac.

Sam Šutić natuknuo je više o poslovanju s javnom upravom upravo u svojoj obrani u vezi s krađom kamena. Podsjetimo, optužen je da je ukrao 70 kubika kamena na području općine Perušić, u Ličko-senjskoj županiji.

U obrani je iznio da je na toj lokaciji, kada se proširivala cesta, bio podizvođač za Lika ceste te da je u dvije godine njegov obrt iskopao oko 7500 m3 ovog materijala. Htio je reći da nije bilo potrebno da krade kamen kad ga je ionako mogao dobiti na taj način.

Od Lika cesta dobio barem dva milijuna kuna?

Koliko je on zaradio od Lika cesta, nismo uspjeli doznati. Na novinarski upit Lika ceste nam nisu odgovorile, no Lika Express 2018. navodi kako je "ovo poduzeće Šutićevim tvrtkama u zadnje dvije godine isplatilo dva milijuna kuna".

Jutarnji je nedavno pisao kako je Šutićev MiD radio kao stalan podizvođač radova za Lika ceste na održavanju prometnica, a za njih radi i kao zimska služba svake godine. Isto nam je potvrđeno iz više izvora.

Ravnatelj Lika cesta je, nećete vjerovati, moćni HDZ-ovac

Ravnatelj Lika cesta je Joso Vrkljan. Radi se o još jednom moćnom HDZ-ovcu iz Like, koji je javnosti poznatiji kao poraženi protukandidat Darka Milinovića na nedavnim izborima za gradonačelnika Gospića. Vrkljan je i povremeni predavač Veleučilišta u Gospiću.

Upite o isplaćenim sredstvima tvrtki MID smo poslali i HEP-u, odnosno Elektrolici Gospić, Županiji ličko-senjskoj, gradovima Gospiću, Otočcu i Senju. Županija nam je odgovorila da od 2021. godine do danas nije izvršavala uplate obrtu. Grad Otočac je naveo da za mandata aktualnog gradonačelnika Gorana Bukovca nisu surađivali sa Šutićem i njegovim obrtom.

"Do 2014. godine, tvrtki MID, Grad Otočac je ukupno isplatio 60.512.07 eura za poslove cestogradnje i održavanja nerazvrstanih cesta", objasnili su,

U par godina hrpu novca dobio od HEP-a

Kako smo vidjeli u javno dostupnom registru ugovora, HEP Proizvodnja je Šutićevom obrtu 2017. isplatila 172.800 kn za čišćenje snijega i održavanje. Godinu poslije je dobio 134.900 kn za održavanje zelenih površina na hidrotehničkim objektima GHE Senj te 216 tisuća kuna za održavanje i čišćenje cesta u zimskom periodu.

Za istu namjenu obrt MID 2019. godine dobio je 218.750 kn. U istoj godini Šutić je dobio i 996.445 kn za održavanje u GHE Senj.

HEP nam je odgovorio kako je obrt MiD za HEP ODS d.o.o., DP Elektrolika Gospić, obavio poslove izgradnje pristupnih puteva (šumskih vlaka) do elektroenergetskih objekata na nepristupačnim područjima ukupne vrijednosti 135.044.32 eura. Odnosi se to na razdoblje od 2018. godine do danas.

Direktor Elektrolike je predsjednik Upravnog vijeća ličkog Veleučilišta

Zanimljivo je spomenuti i da je sadašnji direktor Elektrolike Gospić Božo Marković HDZ-ovac i predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Gospić. Njegov prethodnik na tom mjestu bio je Ernest Petry, sadašnji HDZ-ov župan Ličko-senjske županije, poznat i po tome što je nedavno pred izbore svečano otvorio bankomat. 

Pronašli smo i kako je Grad Senj isplatio Šutićevom obrtu 2019. godine 80 tisuća kuna, i to za sječu grana i košnju uz rub nerazvrstanih cesta. Za istu namjenu isplaćeno mu je 2019. godine 60 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.