HDZ-ov ministar financija o porezu na nekretnine: Ukupno porezno opterećenje ne raste

Screenshot: HRT

Ministar financija Marko Primorac (HDZ) gostovao je u Dnevniku HTV-a.

Rekao je kako je do prije nekoliko godina Hrvatska smatrana državom neinvesticijskog kreditnog rejtinga, a to znači da nije smatrana državom "za koju nije sigurno da će ispuniti svoje obveze".

"Ovo je povijesni iskorak koji smo ostvarili. Drago nam je što je agencija S&P prepoznala sve one aktivnosti koje smo kao Vlada dosad činili kako bi povećali kredibilitet RH u međunarodnoj financijskoj javnosti", rekao je.

"Smanjenje javnog duga ispod 60 posto"

Ustvrdio je kako kreditni rejting "održava ocjenu sposobnosti plaćanja i podmirivanja obveza. "To znači da procjena kreditnog rejtinga ovisi o stabilnosti javnih financija. Mi smo u tom smislu kroz stabilnu fiskalnu politiku i konsolidaciju, od države koja je bila do prije nekoliko godina u proceduri prekomjernog proračunskog manjka i proceduri prekomjernih makroekonomski neravnoteža, ostvarili impresivan iskorak", kazao je.

"Za ovu godinu planiramo 2.6 posto deficita opće države i planiramo spustiti razinu javnog duga ispod 60 posto", dodao je.

Na tvrdnje iz javnosti da će država od ovog imati više koristi, nego građani, ministar je uzvratio kako država pripada građanima. "Država nije Vladina, država je država građana. Ako će država imati koristi onda će je imati i građani. To ne znači da će građani od ponedjeljka imati više novca u svojim novčanicima, ali znače da će kroz stabilnost i povjerenje države - imati mogućnost jeftinije se zaduživati", rekao je.

Kazao je da se korist može vidjeti i u povećanim ulaganjima stranih investitora. "Ovo je ocjena koja uzima u obzir postojeće stanje ekonomije i smjer, ali gleda i dugoročne učinke na gospodarski rast. Agencija je prepoznala sve iskorake koje smo činili", dodao je.

Primorac je naglasio i važnost energetskog sektora poput LNG terminala, plinovoda i infrastrukture koja će se granati i na ostale zemlje.

Trezorski zapisi i porez na nekretnine

"Imamo preko 11 tisuća građana koji su iskazali interes za upis trezorskih zapisa. Nešto manje od 350 milijuna eura je dosad uplaćeno. Građani do ponedjeljka mogu upisati trezorske zapise", rekao je Primorac.

Pozvao je građane da zapise upišu što prije, jer će zbog smanjenog rizika, kamatne stope padati. "Svakako će prinosi na obveznice u određenom trenutku biti niži nego kod onih država koje imaju niži kreditni rejting, rekao je Primorac.

Osvrnuo se i na porez na nekretnine. "Što se tiče ukupnog opterećenja, neće rasti. Naša je ambicija kontinuirano smanjivati porezno opterećenje", kazao je. Primorac je zaključio kako je potrebno "nužno povećati pravednost poreznog sustava" tako što će se manje oporezivati rad, a više ostale gospodarske grane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.