HDZ-ova ministrica kulture apelirala da se poštuje zakon u slučaju HNK Split

Foto: FaH

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek apelirala je na saborskom aktualnom prijepodnevu na splitsku gradsku upravu i gradonačelnika da počnu poštovati zakon u slučaju Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu te da ne politiziraju preko leđa umjetnika i kulture.

Odgovarajući na pitanje Tomislava Šute (HDZ) o situaciji u splitskom HNK, ministrica je podsjetila na to da je novim zakonom upravljanje kazalištima decentralizirano te Ministarstvo više nema utjecaj niti potvrđuje intendante.

"Apeliram na gradsku upravu i gradonačelnika da se uozbilje"

"Dakle jasna je odgovornost osnivača za situaciju u kazalištu", kazala je i podsjetila na to da su svim kazalištima povećana programska sredstva, kao i da je HNK Split jedino nacionalno kazalište koje nije potpisalo ugovor za odobrena nacionalna sredstva jer nije imalo potvrđen plan rada i financijski plan.

"Jedino mogu apelirati na članove gradskog vijeća, grad, gradsku upravu i gradonačelnika da se uozbilje, počnu poštovati zakon, da ne politiziraju preko leđa umjetnika i kulture, da ustroje poslovanje sukladno zakonu, prestanu kršiti zakon", rekla je Obuljen Koržinek.

Dali smo sve instrumente lokalnoj samoupravi i nije moralno da ministar arbitrira tko će biti intendant, dodala je.

Što se događa u splitskom HNK?

Intendantu Vicku Bilandžiću Kazališno vijeće u veljači je odbilo financijsko i programsko izvješće, kao i plan za tekuću godinu. Gradonačelnik Ivica Puljak nakon toga mu je pružio podršku, a Kazališno vijeće podnijelo je ostavku. Splitsko Gradsko vijeće u lipnju je prihvatilo intendantovo izvješće o radu HNK u 2023. godini.

Ministarstvo kulture i medija u kolovozu je najavilo nadzor nad zakonitošću rada HNK temeljem zahtjeva članova sindikata i Radničkog vijeća te predstavnika djelatnika i umjetnika u Kazališnom vijeću. 

Beroš o listama čekanja

Ministar zdravstva Vili Beroš na upit Branka Kolarića (SDP) o listama čekanja podsjetio je da postoje prioritetne uputnice koje omogućavaju liječniku obiteljske medicine prioritetno upućivanje pacijenata na preglede, kao i novi sustav za onkološke bolesnike, takozvana onkološka uputnica.

"Postoje neki koji ne dobiju adekvatnu zdravstvenu uslugu, no mogućnosti postoje, prioritetno naručivane i onkološke uputnice", kazao je. Najavio je također novi preventivni nacionalni program ranog otkrivanja melanoma.

Irena Dragić (SDP) upitala je premijera Andreja Plenkovića tko su nakaze, aludirajući na izjavu kćeri šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića koja je tako nazvala vatrogasce, na što je premijer podsjetio da se ona za tu izjavu ispričala. Pohvalio je pritom vatrogasce i njihovu požrtvovnost u gašenju požara tijekom ljeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.