Pogledajte rezultate po županijama

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 15 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom u četiri županije i Gradu Zagrebu, dok je Fair play lista najviše glasova pripalo u Istarskoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

HDZ je pobjedu odnio u Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz te županije, HDZ je i u inozemstvu osvojio najviše glasova.

Na drugom mjestu po broju osvojenih županija je SDP koji je pobijedio u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Primorsko-goranskoj te Gradu Zagrebu.

HDZ pobijedio u dvije županije više nego 2019.

U odnosu na EU izbore prije pet godina HDZ je pobijedio u dvije županije više nego 2019. godine, dok je SDP s partnerima izgubio dvije županije. Riječ je o Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji. HDZ je u Koprivničko-križevačkoj županiji tijesno pobijedio za 112 glasova, osvojivši 34,82 posto naspram SDP-ovih 34,13 posto.

Fair play lista 9 predvođena dosadašnjim europarlamentarcem IDS-ovim Valterom Flegom pobijedila je u Istarskoj županiji s 47,40 posto glasova ispred SDP-a s 18,57 posto i HDZ-a s 11,90 posto.

U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 29,11 posto glasova, HDZ-u 24,52 posto, Možemo! je osvojio 14,02 posto, Domovinski pokret (DP) 10,41 posto na kandidacijska liste grupe birača Nine Skočak 4,75 posto. 

HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj, gdje je osvojio više od 52 posto glasova, dok je više od 40 posto dobio u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, , Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvansko županiji.

Prema privremenim podacima DIP-a, na izborima za EU parlament glasalo je 21,33 posto birača, dok je na posljednjim izborima 2019. glasovalo 29,85 posto birača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.