HDZ-u 21 saborska fotelja manje nego 2003.

PREMA najnovijem istraživanju agencije Puls za HTV, vladajuća stranka bi, da su danas izbori, sjedila na 21 saborskoj fotelji manje nego dosad.

Unatoč rastu rejtinga najjače opozicijske stranke, HDZ i stagniranjem drži prvo mjesto. Istraživanje na 1000 ispitanika pokazalo je da bi za HDZ glasalo 23,1 posto birača, a za SDP 20,4, što je rast od oko dva posto u odnosu na isto vrijeme mjesec dana ranije.

Ipak, u broju zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru situacija je nešto drugačija. Od 63 koliko ih je osvojio u studenom 2003. godine, HDZ bi danas zadržao tek 42. SDP bi zato imao šest više, dakle, 39.

Nakon dvije tradicionalno najjače stranke slijedi koalicija HSS-HSLS-PGS koja bi osvojila 10,4 posto, odnosno 15 zastupničkih mjesta.

HNS bi u hrvatskom parlamentu s 9,1 posto imao trinaest zastupnika, Đapićevi pravaši s 8,5 njih dvanaest, isto kao i HSU sa 7,6 posto. U Saboru bi se, da su danas izbori, našlo i četvero zastupnika IDS-a te troje HDSSB-a pritvorenog Branimira Glavaša. Više od deset posto ispitanika još uvijek ne zna za koga bi glasali.

Samo 23,6 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru, a čak 61,5 posto dijeli suprotno mišljenje. Ostatak od oko 15 posto je neodlučan.

Još jedno anketno pitanje moglo bi zabrinuti aktualnu vlast na čelu s Ivom Sanaderom. Tek 25,1 posto ispitanika odobrava poteze njegove vlade, dok se s njim ne slaže čak 60,4.

Unatoč ovakvim rezultatima, vladajuća stranka uvijek može računati na dijasporu, tradicionalu "deux ex machinu", čiji je glas dovoljan za promjenu ishoda izbora kod kuće.

V.Š.
Foto:AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.