Hezbollah čestitao Hamasu zbog napada na Izrael: To je poruka muslimanskom svijetu

Foto: EPA

Proiranski šijitski pokret Hezbollah iz Libanona, koji posjeduje snažno oružano krilo, danas je čestitao islamističkom pokretu Hamas na "herojskoj operaciji velikih razmjera" pošto je u zoru počeo vojnu ofenzivu protiv Izraela. Hamas je jutros počeo operaciju Potop Al-Aksa protiv Izraela lansirajući više od 5000 raketa iz Pojasa Gaze. 

"Hezbollah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima brigadama al Kasam i Hamasu" na toj junačkoj operaciji velikih razmjera", navodi se u priopćenju. Hezbollah je Izraelu superneprijatelj, a održava dobre odnose s Hamasom koji kontrolira Pojas Gaze od 2007. 

Osovina otpora

Osim toga je Hezbollah u priopćenju naveo da "zapovjedništvo islamskog otpora u Libanonu (...) održava direktni kontakt sa zapovjedništvom palestinskog otpora u zemlji te inozemstvu i stalno procjenjuje događaje i tijek operacija". "Osovina otpora" je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant optužio je Hamas da je počeo "rat protiv Države Izrael", a izraelska vojska objavila je da je poslala "desetke" borbenih aviona koji će tući mete pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

"To je i poruka arapskom i muslimanskom svijetu"

Hezbollah tvrdi da je operacija "odlučan odgovor na kontinuirane zločine izraelske okupacije i na stalne napade na sveta mjesta". "To je i poruka "arapskom i muslimanskom svijetu (...) osobito onima koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom", poručio je Hezbollah.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su s Izraelom Abrahamski sporazum o normalizaciji odnosa uz posredništvo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Maroko i Sudan su također prekinuli neprijateljstvo s Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara s Izraelom kako bi počeli proces normalizacije odnosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.