Histerija u Rusiji. Čak i ako Ukrajina ne uspije u proboju, važan cilj je postignut

Foto: Profimedia

Nekoliko dana od upada ukrajinskih snaga u Kursku oblast situacija se ne smiruje. Ukrajinske snage su ostvarile određene uspjehe u toj regiji, ali daleko od toga da je situacija riješena. Već u prvim danima ofenzive postalo je jasno da u tom području ne postoji dovoljno ruskih trupa za odbijanje napada. Jasno je i da je ovo puno ozbiljnija akcija ukrajinske vojske od prethodnih.

Ruski vojni kanali na Telegramu objavljivali su dokumente i razne obavijesti o regrutiranju vojnika u pričuvni korpus upravo u Kurskoj regiji. Međutim, sada se čini kako te brigade i divizije nikad nisu formirane. Nove jedinice koje su formirane vjerojatno su poslane na front u Harkivskoj oblasti kao pojačanje trupama koje su pretrpjele velike gubitke u nedavnoj ofenzivi.

U toj ofenzivi ukrajinske snage su pokušale potisnuti ruske trupe nazad preko granice, no u tome nisu uspjele. Čini se da su obavještajne službe bile uvjerene da ruska granica na drugim mjestima ostaje bez dovoljno snaga. Time je stvorena prilika za operaciju kojom bi ukrajinske snage vjerojatno trebale omogućiti da se smanji pritisak oko Harkiva.

Nezadovoljstvo operacijom

Njemački portal Bild, pozivajući se na ukrajinske izvore, izvještava kako neki u vojnim krugovima nisu zadovoljni operacijom u Kurskoj oblasti. Najveći je problem, objašnjava list, što u Donjeckoj oblasti ukrajinska vojska ima puno problema. U toj regiji fali tehnike, streljiva i ljudi. Drugo pitanje koje se nameće je koliko će ofenziva trajati. Ruski propagandisti su u potpunoj panici i u najmanju ruku se kritički odnose prema zapovjedništvu svoje vojske. No, s druge strane, nije potpuno jasno mogu li ukrajinske snage zadržati teritorij koji su zauzele.

Kako će funkcionirati logistika, hoće li biti moguće opskrbiti ukrajinske vojnike... Puno toga je u zraku, a sve je više onih koji vjeruju da se ova ofenziva koristi u političke svrhe. CNN je ukrajinsku ofenzivu povezao s pripremama za buduće pregovore. Nisu poznati detalji, ali pretpostavka je da će okupirano područje Kurske oblasti htjeti zamijeniti za okupirani teritorij u Ukrajini.

Ruski propagandisti

Najglasniji dio ruskih propagandista nastavlja s pozivanjem na puč u vojnom vrhu, šireći neprestano paniku i histeriju zbog situacije u Kurskoj oblasti. Zadnji je povod za to bilo gađanje kolone ruskih vojnika i tehnike u blizini grada Rilska. Istodobno su stradali i novinari ruskih državnih medija koji su se tamo zatekli.

U Ruskoj Federaciji, za razliku od Ukrajine, nije zabranjeno snimati kretanje trupa, udara i njihovih posljedica. Ukrajina je to zabranila kako bi otežala ruskoj obavještajnoj službi i vojsci da zabilježe koliko je precizan i koliko je štete nanio pojedini udar. Ovo pitanje je pokrenuto i u Rusiji, ali upravo su se propagandisti tome usprotivili zbog vlastitih interesa, jer su vodili informacijski rat protiv ruskog zapovjedništva.

I sada takve informacije dijele u svrhu smjenjivanja vojnog vrha ruske vojske. Najzanimljivije je što Kremlj na to ne reagira, dok, s druge strane, građani koji koriste termin "rat" umjesto "specijalna vojna operacija" riskiraju da završe u zatvoru ili na sudu. Taj paradoks se objašnjava time da jedan dio vodstva ruskih sigurnosnih službi i pojedinci iz političkog kruga predsjednika Putina nastoji postaviti svog čovjeka na čelo vojske. To se pokušavalo i s Prigožinom, što je završilo oružanom pobunom.

 

Operacija

Prema pisanju The Timea, OS Ukrajine izdvojio je šest do deset tisuća vojnika za ovu operaciju. Ako su te informacije točne, takve snage nisu dovoljne za velike operacije na ruskom teritoriju, poput proboja do nuklearne elektrane Kursk. Maksimum je konsolidacija u više graničnih područja. Iako, nitko ne može tvrditi da su izvori The Timeu dali točne podatke.

Čak i ako OS Ukrajine ne postigne velike proboje, postignut je određen rezultat. U rusku javnost, pogotovo među propagandiste, uneseni su nemir i panika. Također, umanjen je narativ kako Ukrajina gubi rat, a istovremeno su otkrivene slabe točke ruske vojske, kao i ruskog političkog sustava. Jasno je da u ruskoj vojsci postoji više struja i da u kremaljskim krugovima imaju uporište.

No, sve to bi moglo pasti u vodu ako ruske trupe uspiju u bliskoj budućnosti preokrenuti nepovoljnu situaciju u pograničnom području. Kremlj bi to mogao prikazati kao veliku pobjedu i ne dopustiti Kijevu da ostvari simboličnu pobjedu. No, prerano je za raspravu o tome jer je situacija daleko od rješenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.