HNS: Primorac je nadmašio i Davida Copperfielda

U HRVATSKOJ narodnoj stranci danas su ocijenili da su bombastične najave ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca o velikim reformskim projektima u školstvu samo ministrove opsjene.

"Ministar prikazuje ono čega nema, a u tome je nadmašio i iluzionista Davida Copperfielda", rekao je potpredsjednik HNS-liberalnih demokrata Jozo Radoš na konferenciji za novinare.

Radoš je tako ustvrdio da ministar bez priprema, a uz zanemarivanje stručnjaka i loše planiranje financijskih sredstava započinje važne reformske projekte kao što su uspostava Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) i državne mature ili pak uvođenje nastave u jednoj ili dvije smjene.

Članica HNSa zadužena za obrazovanje Zrinjka Glovacki Bernardi je ocijenila da HNOS, umjesto razvoja intelektualnih, socijalnih i poduzetničkih sposobnosti, u prvi plan stavlja odgojne, nacionalne i duhovne vrijednosti što je, kako je rekla, primjerenije razdoblju europskog prosvjetiteljstva ili komunizma nego današnjem školstvu.

Osim toga, Glovacki-Bernardi je rekla da nastavnici, na kojima počiva reforma školstva, uopće nisu ozbiljnije informirani o primjeni HNOS-a niti sudjeluju u pripremi državnih matura. "Olako se govori o prestanku štrebanja i bubanja, no to nije moguće postići floskulama već točno postavljenim ciljevima, adekvatnim školskim programima, informiranim nastavnicima i dobrim udžbenicima", rekla je.

U HNSu navode da je tek ovih dana raspisan natječaj za izradu Nacionalnog obrazovnog standarda za srednje škole, kao i da je glavna institucija zadužena za provođenje državne mature - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja - rebalansom proračuna ostalo bez sredstava za uređenje.

Za HNS je upitan i ministrov cilj da se nastava u osnovnim školama provodi u samo dvije smjene, a potom do 2010. samo u jednoj smjeni. "Za ostvarenje takvog plana potrebno je najprije dograditi 60 osnovnih škola, a potom još 400 za što je potrebno 10 milijardi kuna ili po dvije milijarde godišnje", rekao je Radoš i dodao da sadašnja sredstva ni blizu ne dosežu te iznose. "Vlada Ive Sanadera novac je potrošila za druge namjene", kazao je.

Radoš je na upit novinara komentirao i mogućnost da časnici Hrvatske vojske predaju u školi o Domovinskom ratu ocijenivši da za to nema nikakve potrebe i da nastavu o Domovinskom ratu trebaju provoditi nastavnici temeljem dobrih programa i udžbenika. "Sve drugo bilo bi dupliranje posla", zaključio je Radoš.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.