KORONAVIRUS

Kako su konačno propali Ivan Pernar i Živi zid

Foto: FaH, Dalibor Urukalović/Pixsell, Wikipedia

POLITIKA je nemilosrdan posao, a naklonost birača može se steći, ali i izgubiti u trenutku. Jednom kada padne na kritičnu razinu popularnost je gotovo nemoguće vratiti. Osjećaju to u ovom trenutku Živi zid i Ivan Pernar, njihov nekadašnji istaknuti član. Njihovi politički rejtinzi su na granici statističke greške i vrlo vjerojatno ih nakon izbora u srpnju više nećemo gledati na političkoj sceni.

Podrška na razini statističke greške

Prema posljednjim rezultatima istraživanja raspoloženja birača Cro Demoskop, Živi zid uživa podršku od 1,7 posto birača. Ivan Pernar, odnosno njegova stranka koju je nazvao svojim imenom, prvi je izbor za 1,4 posto birača. U prijevodu, to bi značilo da nemaju nikakvih šansi osvojiti ijedan saborski mandat, iako takva istraživanja ponekad mogu zavarati.

>> Novi Crodemoskop: Koalicija Restart prestigla HDZ, Milanović najnegativniji političar

Jednaku podršku kao Ivan Pernar, naime, ima i IDS, no njima je 1,4 posto sasvim dovoljno i da osvoje tri mandata, a s obzirom na to da su se priključili koaliciji Restart pod vodstvom SDP-a osvojit će onoliko koliko su dogovorili visokih mjesta u osmoj izbornoj jedinici. IDS ima sreću što je ograničen samo na Istru i tamošnju izbornu jedinicu, a istraživanja se provode na području cijele Hrvatske kao jedne izborne jedinice i zbog toga dolazi do anomalija koje treba znati pročitati i prepoznati. Ivan Pernar i Živi zid nemaju jako uporište u kojima su koncentrirani njihovi birači i zbog toga je njihovih 1,7 ili 1,4 posto gotovo potpuno bezvrijedno.

Nekada su bili prvi iza HDZ-a i SDP-a

Ne tako davno Živi zid je bio treća politička stranka u Hrvatskoj. U travnju 2018. godine uživali su 13,8 posto podrške birača – čak šest postotnih poena više od četvrtoplasiranog Mosta. U međuvremenu ih je snašao niz nedaća.

Prvo se na političkoj sceni pojavio Mislav Kolakušić i biračima koji traže instant rješenja, velika obećanja, još veće poruke, a ne traže nimalo suvislosti od kandidata, ponudio sebe i svoj program po kojem je trebao postati prvo zastupnik u Europskom parlamentu, pa predsjednik države i na koncu premijer koji bi usput bio i ministar pravosuđa i unutarnjih poslova. Podijelio je sljedbu Živog zida koja je samo čekala da joj netko ponudi takvo što i na europskim izborima otrčala za Kolakušićem o kojem se, otkako je potonuo na predsjedničkim izborima, ništa nije čulo.

Kobni europski izbori

Europski izbori bili su kobni za Živi zid ne samo zato što im je Kolakušić oteo birače. Živi zid je osvojio jedno mjesto u Europskom parlamentu, ali nikako se nisu mogli dogovoriti tko će od njih otići u Bruxelles.

>> VIDEO Bunjac se umalo potukao sa živozidašem: "Nikad nećeš vidjeti EU parlament"

Imali su neke svoje interne dogovore koje su birači samo trebali amenovati, ali su se posvađali pa je u parlament na koncu otišao predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić, a Ivan Pernar je s Branimirom Bunjcem izašao iz stranke i krenuo vlastitom političkom stazom za koju se ispostavilo da, baš kao i staza stranke koju je osnivao, ne vodi nikamo. Baš kao ni za Kolakušića, više se ne čuje ni za Ivana Vilibora Sinčića otkako je podigao prvu briselsku plaću.

>> Je li ovo konačni kraj Živog zida?

Pernarov jadni pokušaj na predsjedničkim izborima

Ivan Pernar kandidirao se na predsjedničkim izborima na kojima je osvojio samo 2,4 posto glasova. Za usporedbu, njegov nekadašnji stranački kolega na predsjedničkim izborima 2014. godine osvojio je 16,4 posto glasova. Po tom rezultatu bio je ono što je Škoro danas, a Živi zid je bio ono što je danas Domovinski pokret – stranka raznorodnih oportunista pomiješanih s individuama opasnih ideja.

>> Kako je propao Ivan Pernar

Kao i u svim dosadašnjim pokušajima stvaranja nekog trećeg puta u Hrvatskoj pokazalo se da ti pokreti nemaju dovoljno interne snage i povezanosti da bi izdržali test vremena. Ista stvar se dogodila i s Orahom Mirele Holy, i oni su bili treća stranka po snazi, Hrvatskim laburistima, i oni su jedno vrijeme bili treća stranka po snazi, i Mostom – oni su i u parlament ušli kao treća stranka. I svi su prije ili kasnije nestali ili ih tek birači trebaju obavijestiti da više ne postoje.

Kregar: Birači su shvatili da nije riječ o zvijezdi, nego o kamenu

"U astronomiji je poznata pojava koja se naziva zvijezda repatica. Ona se pojavi i bljesne, a ljudi tek kasnije vide da se ne radi o zvijezdi, nego o kamenu. Tako je i u politici, birači ponekad od kamena pomisle da je zvijezda, ali ubrzo shvate da je ipak riječ samo o kamenu", komentirao je za Index sociolog s Pravnog fakulteta Josip Kregar.


Josip Kregar

Pojednostavljeno, Kregar smatra da je za dulji opstanak na političkoj sceni ipak potreban nekakav suvisli sadržaj, a ne samo ideje o izlasku Hrvatske iz Europske unije ili NATO-a, tiskanje novca da bi se pokrili dugovi, podizanje panike oko cjepiva ili savjeti o liječenju vitaminom C.

Opasne ideje 

Medicinskim savjetima posebno se istaknuo Ivan Pernar kojemu je to, uz jaku dozu antisemitizma, bila omiljena tema. Preporučivao je liječenje C vitaminom, vlastito dijete odbio je cijepiti i pretvorio ga u javni eksperiment, a u epidemiji korone karantenu je nazivao pokušajem da nečiji djed poživi koji dan dulje. I ponovno je preporučio liječenje vitaminom C.

>> Pernar radi maloumne samopromocije otvorio bebi Facebook profil

>> Pernar širi teoriju o migrantima u koju vjeruju masovni ubojice

>>Pernar kaže da ima rješenje za koronavirus: "Možete me poslušati, i ne morate"

>> Pernar: Je li normalno da je država paralizirana jer neki djed želi živjeti duže

Međutim, ni to mu nije pomoglo da mu politička karijera poživi koji dan dulje. Na ovim izborima bismo se mogli konačno zauvijek riješiti i Ivana Pernara i Živog zida, no to ne znači da će nam biti bolje - glad za mahnitim političarima još uvijek je neutažena i stado samo traži nove predvodnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.