Holcimov projekt dekarbonizacije cementne industrije na listi strateških projekata RH

Foto: Holcim Hrvatska

Holcimov projekt "Kodeco net zero", vrijedan 237 milijuna eura, koji bi trebao omogućiti postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta, uvršten je na listu strateških investicijskih projekata RH, priopćili su iz Holcima.  

Holcim (Hrvatska) prijavio je "Kodeco net zero" Ministarstvu gospodarstva te je nakon administrativne obrade on upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Na sjednici održanoj 4. lipnja Povjerenstvo je donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

"Kodeco net zero"

Projekt "Kodeco net zero" vrijedan je 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi, navodi se u priopćenju.

Tvrtka je za provedbu projekta dobila i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura. Ističe se i kako je to  jedini veliki hrvatski projekt sufinanciran kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

Provedba projekta "Kodeco net zero" trebala bi izravno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje, smatraju u Holcimu, dodavši da je projekt visoko  inovativan s vrhunskom kvalitetom u toj industriji,  te da promiče dekarbonizaciju cijelog sektora, navodi se u priopćenju. 

Šef uprave: Kodeco net zero predstavlja našu predanost stvaranju bolje budućnosti

Predsjednik Uprave Holcima Dario Vrabec ističe da je to priznanje rezultat njihovog višegodišnjeg predanog rada i inovacija tima.

"Kodeco net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative", istaknuo je Vrabec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.