Zastupnik Jurčević: Treći svjetski rat je započeo, ne znam pratite li vi to

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Većinom glasova vladajućih odbijen je prijedlog predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ovog Ranka Ostojića da Odbor pozove predsjednike Republike i vlade da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Predlažem donošenje zaključka kojim bi Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozvao predsjednika RH i predsjednika Vlade da zajednički sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog potrebe usklađivanja stavova, donošenja smjernica i zaključaka te utvrđivanja mjera u području nacionalne sigurnosti kako bi se razmotrila otvorena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti, a posebno pitanje usmjeravanja rada SOA-e", predložio je Ostojić na sjednici Odbora.

Ustavna je obveza, naglasio je, da premijer i predsjednik Republike sjednu zajedno za stol, što se trenutno ne događa. "Zato mislim da bi mi kao Odbor trebali, bez ikakvog politiziranja, poslati poruku s ovog mjesta da moraju sjesti za stol", rekao je Ostojić.

Benčić: Nužno je da se sazove Vijeće

Oporbeni zastupnici prijedlog su podržali, posebice zbog odluke, o kojoj će morati glasati sabor, o slanju naših vojnika u NATO-ovu misiju obučne potpore ukrajinskih vojnika, o čemu posljednjih tjedana dobivaju oprečne informacije s Pantovčaka i iz Banskih dvora. Vladajući su to, međutim, odbili.

"S obzirom na to da se u medijima izuzetno puno priča o pitanju NATO misije i da imamo dvije državne instance koje daju oprečne informacije o obuhvatu te misije, nužno je da se sazove Vijeće kako bi mi koji moramo o tome glasati imali točne informacije", kazala je zastupnica Možemo Sandra Benčić.

Istog je stava i nezavisni Josip Jurčević. "Treći svjetski rat je započeo, ne znam pratite li vi to, i nacionalna sigurnost je iznad svega, a mi imamo dva tijela koja ne komuniciraju. Neka se napokon sastanu, posvađaju, potuku, ali moraju se naći", poručio je.

HDZ-ov Ante Deur, s druge strane, smatra da bi to bilo svrstavanje na jednu stranu između dva brda. "Mi ne prihvaćamo ovakav zaključak, nema potrebe da se mi kao Odbor na takav način svrstavamo i da vi u vođenju sjednica odlazite na Pantovčak po mišljenje", rekao je.  

Jakšić: Uvlači se Sabor da budemo smokvin list za kršenje Ustava

Govoreći o NATO misiji, naglasio je da se vojnici šalju u Njemačku, a ne u Ukrajinu, kako tvrdi predsjednik Zoran Milanović. "Bez obzira što netko misli o nekome, postoji ustavna kategorija koja kaže da bi ova dvojica trebala razgovarati, pogotovo o ovako važnim temama", istaknuo je SDP-ov Mišel Jakšić.

"Nisam našao da piše u Ustavu da ako je Plenković nesretan da onda ne mora razgovarati. Saborski zastupnici ne dobivaju informacije koje dobivaju predsjednik i premijer, a zbog njihovog nekomuniciranja se prebacuje na nas da odlučujemo", rekao je.

"Uvlači se Sabor da budemo smokvin list za kršenje Ustava od strane Plenkovića jer se njemu ne razgovara s Milanovićem", dodao je.

Vladajući Dario Hrebak (HSLS) upitao je koje to informacije ima Milanović, a 30 čelnika drugih zemalja članica NATO-a nema, pa oni svoje vojnike šalju u ovu NATO-ovu misiju. "Od njih 30, samo se iz dvije zemlje ne ide u Njemačku – iz Hrvatske i Mađarske. A oprečna mišljenja imamo baš pred predsjedničke izbore", ustvrdio je.

"Ako ne znate kome vjerovati, vjerujte svojoj glavi", dodao je. Šestero zastupnika iz vladajuće većine glasalo je protiv Ostojićeva prijedloga, a pet oporbenih za.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.