Hrvatska firma i njemački obrambeni div zajedno će proizvoditi borbene sustave

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska tvrtka DOK-ING i njemački obrambeni koncern Rheinmetall potpisali su danas u Berlinu Sporazum o razumijevanju o osnivanju zajedničke tvrtke u sektoru proizvodnje besposadnih borbenih i neborbenih sustava.

"Ovo partnerstvo predstavlja značajan iskorak za našu obrambenu suradnju i unaprijedit će obrambenu industriju i kapacitete unutar Europske unije", rekao je ministar obrane Ivan Anušić, koji je nazočio potpisivanju sporazuma u prostorijama Veleposlanstva RH u Berlinu.

Kako je priopćeno, sklapanjem strateškog partnerstva DOK-ING će proširiti svoju ponudu besposadnih robotskih sustava i u borbeni segment i segment borbene potpore. "DOK-ING i Rheinmetall, dva vodeća europska dobavljača u svom području, udružuju snage u provedbi izazovnih projekata", rekao je Bjoern Bernhard, direktor Rheinmetall Vehicle Systems Europea.

Anušić potpisao pismo namjere

Predsjednik nadzornog odbora DOK-ING-a Vjekoslav Majetić je rekao kako je uvjeren da će današnje potpisivanje sporazuma "izrasti u dinamično partnerstvo".

DOK-ING se prošle godine našao u središtu interesa njemačke javnosti kada su njegova vozila za razminiravanje razmatrana za borbu protiv sve češćih šumskih požara u Njemačkoj na područjima na kojima su se nekad nalazili sovjetski vojni poligoni te su još uvijek minirana.

Ministar obrane Ivan Anušić je danas u Berlinu s njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom potpisao pismo namjere o nabavci tenkova Leopard 2A8 koje proizvodi Rheinmetall. Zauzvrat bi Hrvatska Ukrajini trebala poslati 30 tenkova i 30 oklopnih vozila sovjetske tehnologije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.