Porazna statistika SDP-ove Vlade: U Hrvatskoj sve manje ljudi radi, najgori smo u EU

Graf: Eurostat, Foto: Hina

HRVATSKA ima najveći pad zaposlenosti u Europskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata za treći kvartal ove godine.

Pad zaposlenosti u Hrvatskoj iznosio je 0,6 posto, a među zemljama s negativnim rezultatom još su i Portugal gdje je pad iznosio -0,5 posto te Malta s padom zaposlenosti od 0,3 posto, u odnosu na prethodni kvartal.

Najveći kvartalni porast zaposlenosti imala je Estonija (+2,1 posto) i Mađarska (+0,8 posto), a slijede Irska, Španjolska, Luksemburg i Velika Britanija sve s porastom zaposlenosti od 0,6 posto.

Broj zaposlenih osoba na razini Europske unije u trećem kvartalu porastao je za 0,4 posto, dok je u eurozoni rast iznosio 0,3 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u EU porastao je za 1,1 posto.

Polovica nezaposlenih dugotrajno bez posla

Što se tiče nezaposlenosti, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u studenom je bez posla bilo 284.657 osoba što je 3,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Čak 55 posto od ukupnog broja nezaposlenih pripada dobnoj skupini od 20 – 45 godina, odnosno najproduktivnijoj radnoj dobi.

Gotovo polovica (oko 47 posto) od ukupnog broja nezaposlenih spada u skupinu dugoročno nezaposlenih osoba, koje su bez posla dulje od godinu dana, što ukazuje na duboke strukturne probleme na tržištu rada.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.