Filipinci će odsad lakše dolaziti raditi u Hrvatsku

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Državnik tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš najavio je za petak potpisivanje memoranduma o suradnji na području tržišta rada između nadležnih ministarstava za rad u Hrvatskoj i Filipinima. 

Vidiš je u četvrtak na summitu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o zapošljavanju državljana Filipina u Hrvatskoj izjavio da je cilj memoranduma da uvoz i sustav uvoza stranih radnika u Hrvatsku bude što sigurniji i kvalitetniji, bez sivih zona, te da se "napravi jedno dodatno administrativno rasterećenje kroz trajanje radne dozvole".

Olakšava se dolazak radnika s Filipina

"Prema memorandumu, poslodavci će moći međusobno dovoditi strane radnike, ali isto tako postojat će kanal između država, gdje će se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dogoditi i određeni transfer radne snage", rekao je.

Trenutno u Hrvatskoj radi nešto manje od deset tisuća radnika i radnica iz Filipina, a Vidiš smatra da će im se produljenjem razdoblja radne dozvole pružiti bolje prilike integracije i rada.

Predsjednica HUP-a Irena Weber kaže da je cilj i svrha okupljanje obiju strana kako bi iznijeli probleme i izazove s kojima se poslodavci i radnici suočavaju u svakodnevnom radu i izdavanju dozvola za filipinske radnike te kako bi ubrzali i olakšali taj proces.

"Potrebe za radnom snagom su ogromne, a filipinski radnici su se pokazali iznimno vrijednima našim članovima, koji najčešće rade u sektorima poput turizma, ugostiteljstva i trgovine", rekla je.

Weber je navela i da fluktuacije na tržištu postoje, no da je kod filipinskih radnika taj koeficijent puno manji. Kaže da se oni dulje zadržavaju na radnim mjestima, uspostavljaju veze i komunikaciju s poslodavcima, postaju članovi tima. Kako je ocijenila, potrebe za stranim radnicima će i dalje biti, međutim taj će se broj smanjivati, odnosno ne očekuju takve snažne stope rasta dolaska stranih radnika kao dosad.

"Najveći problem dolaska u Hrvatsku je činjenica da prođe dosta vremena da veleposlanstvo Hrvatske koje je zaduženo za Filipine u Indoneziji izdaje vize, a nakon toga je i dug period izdavanja radnih dozvola i dozvole boravka", rekao je počasni konzul Republike Filipini u Hrvatskoj Davor Štern.

Na summitu nazočio je i filipinski ministar radnika migranata Hans Leo Cacdac koji smatra da je hrvatsko tržište privlačno za filipinske radnike zbog visine plaće, ali i same kohabitacije radnika i stanovništva.

"Želimo učiniti rad našim radnicima sigurnim i osigurati da ne dođe do ilegalnih radnji poput naplaćivanja troškova radnicima koje bi poslodavac trebao plaćati i ilegalnog dolaska odnosno dovođenja naših radnika", poručio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.