"Hrvatska vojska sigurno neće intervenirati u BiH, ali štitit će naše granice"

HRVATSKA ni pod kojim okolnostima se neće odlučiti za slanje vojske u BiH, rekli su nam u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Neslužbeno, rečeno nam je da smatraju kako je jučerašnji tekst objavljen u New York Timesu napisan "površno".

"Republika Hrvatska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine s tri jednakopravna i konstitutivna naroda, kao i reforme temeljene na zajedničkim naporima političkih snaga u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice koje dovode do funkcionalnog ustroja države", navodi se u izjavi MVPEI-ja.

Smatraju da su pregovori o budućem ustroju susjedne BiH, ukoliko se ključni politički čimbenici budu uvažavali u atmosferi dijaloga, sigurno dovesti do prihvatljivog rješenja za sva tri konstitutivna naroda i sve političke opcije. Hrvatska će, dodaju, poštivati taj dogovor i priželjkuje da će izmjene ustava garantirati Hrvatima ravnopravan status, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, te ravnopravno sudjelovanje u svim razinama vlasti, kažu u MVPEI-ju.

"U slučaju najgoreg mogućeg scenarija..."

Podsjetimo, ugledni je američki list u svome članku o "krhkom" miru u BIH i želji bosanskih Srba da proglase nezavisnost Republike Srpske zaključio da ukoliko se takav scenarij dogodi, Hrvatska će poslati svoju vojsku u BIH te da će i Muslimani "pod oružje".

"SAD i Europska unija moraju se uplesti, ne samo zbog koristi Bosne nego zbog toga što si svijet više ne može dopustiti da se dogodi ono što se dogodilo prošli put", rekao je za NY Times Srećko Latal iz Bosanskog BIRN-a te dodao da će se u slučaju najgoreg mogućeg scenarija, tri strane iz prošlog rata naoružati i krenuti u novu borbu.

Gregorian: Odvajanje RS-a je opasna glupost

Vršitelj dužnosti visokog predstavnika Un-a u BiH Raffi Gregorian u intervjuu Dnevnom avazu kazao je da odlučno odbacuje tvrdnju da ljudi u BiH ne mogu živjeti zajedno koje premijer RS Milorad Dodik stalno iznosi. Kazao je kako se nada da "nitko neće napraviti tako glup potez i odreći se garancija Daytona".

"Tko god priča o uniji neovisnih država u BiH ili ide na stvaranje neovisne države i rastakanje BiH, mora znati da time izlazi iz Daytona i jamstava koje on daje. Siguran sam da nitko to ne želi i bolje je da se o tome prestane pričati", kazao je Gregorian.

Granić zaziva veću osjetljivost međunarodne zajednice na BiH

Diplomat Mate Granić predviđa da neće doći do rata ni dijeljenja Bosne i Hercegovine te strogo odbacuje da bi Hrvatska intervenirala u BiH.

"Situacija u BiH je takva da joj je potrebno više pažnje međunarodne zajednice i SAD-a i Europske unite, te da na mjestu visokog predstavnika UN-a bude jača osoba. Treba se konačno pronaći političko rješenje", upozorava Granić. O Dodikovom inzistiranju na otcjepljenju RS-a i eventualnom "stupnju raspada" BiH, Granić nam je kazao:

"Ne prijeti rat Bosni i Hercegovini i nema nikakve potrebe za slanje vojnika, nego Dodik radikalizira svoju poziciju u pregovorima oko buduće dogradnje Daytona u pregovorima", kaže bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske. No, u slučaju kad bi došlo do komešanja u Bosni i Hercegovini, Granić kaže da bi u tom slučaju bilo normalno da ih Hrvatska pripazi na svoje granice.

"Hrvatska vojska sigurno neće intervenirati u BiH, osim što će štititi naše granice. Na teritorij BiH vojska sigurno neće zakoračiti", zaključuje Granić.

A.B.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.