Foto: Press
JEDANAESTO izdanje Terra Madre Salone del Gusto, najvažnijeg međunarodnog gastro-događanja održat će se u organizaciji Slow Fooda od 22. do 26. rujna 2016. u Torinu, a na njemu će biti predstavljeni i hrvatski proizvodi.
Terra Madre Salone del Gusto 2016 ugostit će brojne delegate i izlagače iz cijelog svijeta, a u sklopu ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food bit će predstavljen niz proizvoda s balkanskog područja, među kojima i hrvatski autohtoni proizvodi: pelješki varenik – dragocjeni sirup od mošta grožđa autohtone sorte Plavca malog, ručno obrađivane u pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida i češnjak iz Ljubitovice (oba Slow Food prezidiji) te tradicijski sir prgica.
Hrvatsku delegaciju na ovom važnom događanju posvećenom kulturi hrane predvodi Kinookus – partner ESSEDRA-e, u suradnji sa Slow Food konvivijima Slow Food Dubrovnik, Slow Food Pelješac, Slow Food Zagreb Agram i Malim placom – poznatom malom tržnicom lokalnih i organskih proizvoda.
Pelješki varenik i češnjak iz Ljubitovice u Torino stižu s prestižnim pečatom Slow Food prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način, snažno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom. Kroz platformu prezidija, grupi proizvođača tradicijskih visokokvalitetnih proizvoda kojima prijeti nestanak pruža se potpora u cilju poboljšanja kvalitete proizvodnje i pronalaženja novih mogućnosti plasmana na nacionalno i međunarodno tržište te im se omogućava promocija proizvoda i umrežavanje.
Promocija autohtonih proizvoda
Nedavno izabrani prezidij pelješkog varenika bit će u fokusu ovogodišnjeg predstavljanja hrvatskih autohtonih proizvoda na Terra Madre Salone del Gusto.
"Varenik je simbol Pelješca, njegove kulture, krajolika i načina života. Osim toga on je važan sastojak najpoznatijih jela dubrovačke gastronomije. Tradicionalnoj recepturi nastojimo dati suvremenu interpretaciju te eksperimentirati u fazi odležavanja." – izjavio je Ivo Kara-Pešić, predsjednik Kinookusa i voditelj Slow Food Dubrovnika.
Prgicu je dodatno kao autohtoni proizvod sa zanimljivom pričom vrijednom predstavljanja prepoznao i na Terra Madre doveo Slow Food konvivij Zagreb Agram u suradnji s Malim placom.
"Velika je stvar za nas biti dio ovog značajnog događanja koje u fokusu ima ideje i vrijednosti koje Mali plac potiče i u koje vjeruje – vraćanje hrani s izvora, podržavanje malih obiteljskih gospodarsatva, poticanje lokalnog uzgoja, održavanje starih receptura i očuvanje vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije." – rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa.