Hrvatski javni dug pada, ali i dalje iznosi visokih 290 milijardi

Foto: FaH

HRVATSKI javni dug pao je šesti mjesec za redom. Prema podacima HNB-a, na kraju kolovoza javni dug je iznosio 290,3 milijarde kuna što je za 1,3 milijarde manje u odnosu na kolovoz 2015.

U odnosu na srpanj ove godine, dug je ipak povećan za 1,5 milijardi, pri čemu je unutarnji dug povećan za 2,5 milijardi.

Analitičari HNB-a u osvrtu na podatke navode da je to rezultat izdavanja dugoročnih vrijednosnih papira na domaćem tržištu. Ipak, za pad javnog duga na godišnjoj razumi kažu da je to "rezultat smanjeih potreba države za zaduživanje u okolnostima znatno povoljnijih proračunskih kretanja obilježenih smanjivanjem proračunskog manjka."

"Stabiliziranje razine javnog duga i početak smanjivanja njegova udjela u BDP-u dobar je signal za unaprjeđenje kreditnog rejtinga i mogućnost izlaska zemlje iz procedure uklanjanja prekomjernoga proračunskog manjka", navode analitičari HGK.

Ocjenjuju, također, da će pri smanjenim potrebama financiranja, zbog nižega proračunskog manjka i ubrzanju gospodarskog rasta, udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) na kraju ove godine biti nešto niži nego na kraju prošle godine, oko 85 posto BDP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.