Hrvatski učenici na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi osvojili pet medalja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, na kojoj je u Engleskoj sudjelovalo 609 natjecatelja iz 108 država, hrvatski učenici su osvojili pet medalja, te zauzeli 35. mjesto, izvijestilo je Hrvatsko matematičko društvo. 

"S obzirom na to da je svim članovima ovo bio prvi nastup na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi te da je naša ekipa bila među najmlađima s čak tri učenika koji su završili tek 2. razred srednje škole, možemo biti iznimno ponosni i nadati se novim izvrsnim rezultatima za koje neki od članova ekipe imaju priliku već iduće godine", naglasili su u priopćenju. 

Ovogodišnja 65. Međunarodna matematička olimpijada 22. srpnja zatvorena je svečanom dodjelom medalja u Bathu u Engleskoj. 

Odlični rezultati

Hrvatsku su na natjecanju predstavljali Kristijan Šimović, David Lang, Adrian Grbac Lacković, Jurica Špoljar, Fabijan Cikač i Emil Missoni, svi učenici XV. gimnazije u Zagrebu. Voditelji ekipe su bili Ivan Novak i Lukas Novak, asistenti na Matematičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Učenici su kroz dva dana natjecanja rješavali šest iznimno zahtjevnih matematičkih problema. Ostvarili su odlične rezultate, te osvojili ukupno pet medalja i pohvalu. Kristijan, David i Fabijan su osvojili srebra, Adrian i Jurica bronce, a Emil je zaradio pohvalu.

Odlazak na Međunarodnu matematičku olimpijadu i pripremu ekipa financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Za učenike su organizirana i predavanja nekih od najpoznatijih matematičara ovog vremena, među kojima je bio i Terence Tao. Povratak članova ekipe u Zagreb očekuje se sutra oko 20 sati na Zračnoj luci "Franjo Tuđman".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.